zwevende_trappen.jpg 17-07-2014 · Bij een zwevende trap worden de treden aan één zijde rechtstreeks in de muur verankerd. Er is voor de rest geen trapstructuur zichtbaar, waardoor het geheel er luchtig en zelfs gewichtloos uitziet. De trapwangen (de schuine elementen waarop de treden van een klassieke trap rusten) ontbreken, en de treden hebben veelal ook geen optreden. Een zwevende trap krijgt ook zelden een trapleuning. 
Zwevende trappen zijn zeer populair in moderne nieuwbouwwoningen. Maar ze horen evenzeer thuis in renovatieprojecten: de gestileerde ontwerpen passen immers in elke stijl. 

Voordelen
  • Esthetiek: het belangrijkste voordeel van zwevende trappen: de minimalistische treden maken van de trap een elegant sculptuur. 
  • Beperkte visuele hinder: een zwevende trap versterkt het gevoel van ruimte en is daarom ook een ideale trap voor kleine ruimtes. 
  • Licht: door het ontbreken van de optreden en vaak ook van de balustrade kan het licht ongehinderd tussen de treden doordringen. 
Nadelen 
  • Gevoel van onveiligheid en onevenwicht: voor mensen met een wankel evenwicht (senioren, kinderen,…) kan een zwevende trap minder comfortabel aanvoelen, zeker als er geen trapleuning aanwezig is. 
  • Planning op de werf: een zwevende trap wordt geplaatst tijdens de ruwbouwfase. Maar zolang de ruwbouw niet is afgewerkt, is het moeilijk om de trap precies af te stemmen op het uiteindelijke vloerniveau. Daarom bieden verschillende merken zwevende trappen aan die kunnen worden geplaatst nadat de vloeren zijn afgewerkt. In dat geval wordt een voorlopige werftrap geplaatst. 
  • Vrij smalle traptreden: omwille van de stabiliteit moet een standaard trapbreedte worden gerespecteerd. Hoe breder de treden, hoe groter de belasting op de verankeringspunten. Zolang de treden niet breder zijn dan 80 cm kan een standaard verankeringssysteem die belasting gemakkelijk aan. 
  • Duur: Zwevende trappen zijn duurder dan klassieke trappen.
  • Verlies aan nuttige ruimte: de ruimte onder een zwevende trap wordt vaak niet gebruikt om het esthetische aspect van de trap ten volle tot uiting te laten komen.
  • Uit welk materiaal: zwevende trappen kunnen in verschillende materialen worden uitgewerkt. Hout en metaal zijn de meest gebruikelijke, maar ook beton, glas, Corian en zelfs een lederen afwerking behoren tot de mogelijkheden. Treden in glas, staal en Corian zijn het dunst: voor staal en Corian volstaat 44 mm. Uit esthetische overwegingen kunt u ook kiezen voor dikkere elementen (tot zowat 7 cm) in bijvoorbeeld hout. In dat geval zit er midden in de trede een metalen versterking waarover de houten trede wordt ‘geschoven’.  
Tekst: Sylvie Reversez
© Genico