AKOESTIEK_14.jpg 09-09-2015 · Een strak en minimalistisch interieur mag dan wel mooi zijn, comfortabel is het niet altijd. De harde oppervlakken van wanden, vloer en plafond weerkaatsen het geluid in de open ruimte en verstoren zo het akoestisch comfort. Hoe harder en gladder de vlakken, hoe langer de geluidsgolven kunnen weerkaatsen. Een doordachte keuze van afwerkings- of decoratiematerialen helpt je echter al een heel stuk verder.

Vloeren
Voor de vloer is de oplossing eenvoudig: kies voor vast tapijt. De lengte van de pool en de basis van het tapijt (schuim of vilt) bepalen mee het absorptievermogen. Uiteraard is dit niet voor iedereen een optie. Maar je kunt eventueel al een klein tapijt leggen in de woonkamer of de speelhoek. Elke kleine interventie draagt immers mee tot de totale geluidabsorptie. Een andere oplossing is kurk, tegenwoordig ook een populaire vloerbekleding. De vernislagen die het kurk moeten beschermen, zullen het absorptievermogen van het materiaal echter wel doen verminderen.

Muren
Om de geluidsabsorptie van de muren te verbeteren, kun je de wanden behangen met dik, speciaal behangpapier, textiel of kurk. Maar er bestaan ook spuitpleisters op basis van vezels of korrels. Als de ruimte redelijk groot is, kunnen absorberende tussenwanden in stof, vilt, geperforeerde panelen,… ook soelaas bieden.
Naast de muurbekledingen kun je werken met geperforeerde of gegroefde panelen. Het absorptievermogen van deze panelen wordt bepaald door een veelvoud van factoren: de massa van het paneel (hoe zwaarder hoe beter), het aantal en de grootte van de perforaties (hoe meer en groot, hoe beter), het soort en de dikte van de vulling achter het paneel (zachte materialen geven een beter resultaat) en de spouwbreedte (hoe breder, hoe beter). De belangrijkste nadeel van deze oplossing is dat je de ruimte met ettelijke centimeters verkleint.

Plafonds
Voor een plafond bereik je het beste resultaat als je werkt met poreuze materialen die je op een afstand van het plafond plaatst. Hoe groter de afstand tussen het “echte”  plafond en het absorberende element, hoe efficiënter de absorptie.
 
(Tim Vanhove/foto Offecct)
 
Lees meer in het magazine Ik Ga Bouwen, nu in je krantenwinkel. Info www.ikgabouwen.be