bouwen_met_gelabeld_hout_-_2light.jpg 05-09-2015 · De Belg heeft een baksteen in de maag, zo wordt vaak gezegd. Steeds meer moet deze baksteen echter plaats ruimen voor hout, vaak duurzaam hout met een label. Maar hoe weet je dat je wel degelijk met hout uit duurzaam beheerde bossen te maken hebt?

We zetten enkele praktische tips op een rijtje.
  • De twee bekendste houtlabels zijn het PEFC- en het FSC-label. Deze labels geven de garantie dat het hout gewonnen wordt in een duurzaam beheerd bos. Concreet is dit een bos waarbij rekening gehouden wordt met de ecologie (zoals de fauna en flora), de economie (houtwinning zorgt voor werkgelegenheid en inkomsten) en de sociale aspecten van het bos (bescherming van de rechten van de autochtone bevolking, eerlijke werkomstandigheden,…)
  • Als je zelf met hout aan de slag gaat, kun je in je houthandel of in de doe-het-zelfzaak letten op het label dat aangebracht is op het hout of op zijn verpakking.
  • De meeste niet afgewerkte producten vind je bij een FSC- en/of PEFC-gecertificeerd bedrijf. In dit bedrijf worden de houtstromen opgevolgd aan de hand van een controle door onafhankelijke auditor. Een lijst met gecertificeerde bedrijven vind je op www.ikzoekpefc.be en www.ikzoekfsc.be.
  • Vraag aan je architect expliciet dat de aannemer zich bevoorraadt met PEFC- of FSC-hout. Dit dient dan ook als dusdanig aangeduid te worden per product op de factuur. Als dit niet op de factuur staat, dan heb je niet te maken met gecertificeerd hout.
  • Wist je trouwens dat je gelabelde houtproducten ook kunt aankopen met ecocheques. Zo hoeven die ook niet in de kast te blijven liggen.
  • Heel wat steden en gemeenten reiken ook subsidies uit aan de inwoners voor het gebruik van gelabeld hout. Informeer dus zeker ook eens bij jouw stad of gemeente.

(MVG/foto grf)