CENTRALE_VERWARMING_16_light.jpg 09-02-2015 · Het is niet altijd nodig om een bestaande verwarmingsinstallatie volledig te vervangen. Die bestaat immers uit verschillende componenten en die kunnen elk afzonderlijk vervangen worden.

Vervanging van warmteopwekker
Een algemene regel om te bepalen wanneer je de ketel moet vervangen, bestaat er niet. Als de ketel ouder is dan 25 jaar of je moet de installatie frequent onderhouden, neem je best even contact op met een installateur. Plan je een uitgebreide renovatie, dan kun je ook het advies van je architect inwinnen. Zo kan de ketel bijvoorbeeld nog in perfecte staat zijn, maar over een veel groter verwarmingsvermogen beschikken dan noodzakelijk. Als de ketel dan niet modulerend werkt – dus kan variëren in het vermogen – zal hij telkens aan- en uitspringen. Dat heeft niet alleen een impact op het energieverbruik, maar ook op de levensduur van de installatie.

Vervanging of uitbreiding van het leidingennet
Het bestaande koperen of stalen leidingennet is meestal een ingenieus circuit met variatie in diameters en zonder circulatiepomp. Een centrale leiding vertrekt vanaf de ketel en de verschillende radiatoren zijn in serie geplaatst. Nieuwe leidingen zijn uitgevoerd in een synthetisch materiaal en meestal in parallel geplaatst. Het systeem voorziet meestal aparte collectoren voor elk warmteafgifte-element. Op die manier is het mogelijk om aan de verschillende leidingen afzonderlijk te werken, zonder dat de verwarming in zijn geheel moet worden uitgezet.

Een uitbreiding van het bestaande net kan enkel als de bestaande ketel voldoende groot gedimensioneerd is en dus nog warmteoverschot heeft.

Vervanging van de warmteafgifte-elementen
Uiteraard kun je enkel de warmteafgifte-elementen vervangen. Maar meestal zal dit gebeuren met een vervanging van het leidingennet, zeker als je kiest voor elementen die een laag temperatuurregime vragen, zoals wand- of vloerverwarming, convectoren, lagetemperatuurradiatoren,…

(Els Staessens/foto Easykit)
 
Lees meer in het magazine Ik Ga Bouwen, nu in je krantenwinkel. Info www.ikgabouwen.be