werkbladen.jpg 09-04-2015 · Werkbladen krijgen heel wat te verduren: volle boodschappentassen, rauwe voedingsmiddelen, warme schotels,… Ze moeten dus zeer stevig en onderhoudsvriendelijk zijn. Komt het er dan op aan te kiezen tussen ‘esthetisch’ en ‘praktisch’? Het antwoord op de vraag is genuanceerd.

Vanuit hygiënisch standpunt, gaat de voorkeur uit naar inox. Het is geen toeval dat dit materiaal elke professionele keuken domineert. Inox is bestand tegen thermische schokken en vuil kan er zich niet op hechten. Een mogelijk nadeel is dat je er snel vingerafdrukken op ziet en dat het oppervlak makkelijk krast. Vlekken zijn echter moeiteloos met een spons te verwijderen en inox krijgt na verloop van tijd een natuurlijke patina.

Composietmaterialen bieden gelijkaardige voordelen op het vlak van hygiëne. Om van een degelijke kwaliteit te zijn, moeten ze een grote hoeveelheid kwarts bevatten. Het oppervlak is bestand tegen vlekken, zuren, krassen en schokken. En het materiaal ondergaat in veel gevallen een antibacteriële behandeling.  

Natuursteen is ook redelijk resistent, maar vraagt iets meer onderhoud. Contact met zure producten (citroen, azijn,…) kun je bijvoorbeeld maar beter vermijden. En vetvlekken moet je snel verwijderen met een beetje afwasmiddel.

Laminaat wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt en biedt een degelijke prijs-kwaliteitverhouding. Het materiaal is tegen zowat alles – behalve hitte – bestand en is bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Ook massief hout is geschikt voor werkbladen. Microben en bacteriën vinden in die natuurlijke omgeving immers geen voedingsbodem en sterven snel uit. Het hout moet echter (regelmatig) met een natuurlijke olie of een vernis op waterbasis worden behandeld. Zo ontstaat er een beschermlaag en kan het hout makkelijk met water worden schoongemaakt. Voordeel: hout kan af en toe worden gladgeschuurd en ziet er dan weer als nieuw uit.

(Natacha Dumont/foto Silestone by Cosentino)
 
Lees meer in het magazine Ik Ga Bouwen, nu in je krantenwinkel. Info www.ikgabouwen.be