Checklist_aankoop_huis_edited-1.jpg 16-09-2014 · Als je een huis een eerste keer gaat bekijken, en het bevalt je, kun je soms iets te hard van stapel lopen. In al je enthousiasme zou het wel eens kunnen gebeuren dat je de gebreken van het gebouw over het hoofd ziet. Waar moet je allemaal op letten? 

Nog voor je de woning gaat bezoeken, kun je al wat informatie verzamelen: over de ligging en de buurt, over de nutsvoorzieningen in de straat (elektriciteit, water, gas,…), bestaande huurovereenkomsten en vergunningen en attesten, zoals de elektriciteitskeuring of het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC).
Al deze informatie zou je van de makelaar of verkoper moeten kunnen krijgen.

De woning zelf
Als je het gebouw bezichtigt, ga dan grondig te werk, zodat je achteraf een volledig overzicht hebt. Hier vind je alvast enkele belangrijke parameters, die je niet uit het oog mag verliezen.
  • Aan de buitenkant moet je vooral kijken naar de muren en het dak. Let op barsten en scheuren in de buitenmuren, controleer het metselwerk en de voegen en kijk of er vochtplekken zitten. Het dak moet strak in een vlak liggen. Fout is een doorzakkende nok, kapotte dakpannen of leien,…
  • Ga binnen van kamer tot kamer en ga systematisch te werk. Kijk in elke kamer naar de staat van de vloer en de bepleistering. Sla de kelder en de zolder niet over. Daar zitten vaak problemen zoals vocht en warmteverlies, zonder dat je daar in de woning zelf veel van merkt. Is de kelder volledig droog? Is de zolder geïsoleerd?
  • Controleer de technieken, zoals verwarming en sanitair. Is er centrale verwarming, op gas of op stookolie? Hou oud is de ketel? Is er overal stromend water? 

Opgelet voor vochtproblemen
Een probleem dat vaak wordt onderschat of zelfs over het hoofd wordt gezien, is vocht. Condens op de ramen, plekken op de muren, natte vloeren en schimmels wijzen zonder twijfel op een vochtprobleem. De oorzaak is meestal te vinden ter hoogte van het maaiveld, het grondoppervlak naast de woning dat aansluit op het metselwerk, vanwaar water door het metselwerk in de vloer kan trekken, verdampt en condenseert.
Moet je daarom de woning niet kopen? Het antwoord is neen. Het kost ongeveer 1% tot 2% van de verkoopprijs om het maaiveld van een woning weer waterdicht af te werken. Onderhandel met de verkopers dat ze de prijs wat laten zakken om die kosten te kunnen dekken.

Checklist
Wil je zeker zijn dat je geen kat in een zak koopt, neem dan een specialist mee als je gaat kijken. Zij weten meestal waar je moet kijken en kunnen eventuele (verborgen) gebreken beter inschatten. Nog een handig hulpmiddel is de checklist die je deze maand in beter bouwen & verbouwen vindt, waarop je alle zaken van belang nauwgezet kunt noteren en waarmee je achteraf alle bezochte panden eenvoudig kunt vergelijken.

Tekst: Tom Mondelaers 
(geen copyright)