ZICHTBARESTRUCTUREN_06.jpg 07-09-2015 · Een houten gebinte, of een strak ritme van betonnen of stalen kolommen: een zichtbare structuur staat voor een opvallende en gedurfde architectuur en geeft je woning een esthetische meerwaarde. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Werken met een zichtbare structuur vraagt sowieso om een goede voorbereiding in de ontwerpfase. Zowel de structuur als de technieken moeten grondig overdacht worden, zodat ze volledig op punt staan voor er met de productie van het skelet gestart wordt. Aanpassingen tijdens de montage zijn immers uitgesloten. De technische uitwerking van elektriciteit, ventilatie, verwarming en eventueel andere technieken is bij voorkeur al volledig uitgestippeld.

Een ander aandachtspunt is een goed isolatiepeil. Bij een zichtbaar skelet is dat met minimale inspanningen vlot haalbaar, op voorwaarde dat de ontwerper voldoende aandacht besteedt aan de detaillering en uitvoering van de gebouwschil. Bij die details gaat het vooral om bouwknopen. Het aantal risicopunten is hier echter vrij beperkt, aangezien de dragende structuur volledig binnen de gebouwschil staat. De kolommen en balken vormen geen hindernis voor de isolatieschil, en de lucht- en waterdichtheid van de gebouwschil. Kritieke punten blijven beperkt tot de plaatsen waar bijvoorbeeld een luifel of een balkon door de gebouwschil steekt.

Belangrijk is ook om de structuurelementen tijdens de bouw te beschermen. Ze vormen het dragend skelet van de woning en worden dus al in een heel vroeg stadium geplaatst. Voor de rest van de bouwperiode zijn ze onderhevig aan de weersinvloeden of vervuiling van andere stappen in het bouwproces. Om beschadiging en vervuiling te vermijden, die je achteraf dus zal blijven zien, bescherm je de structuur – en andere zichtbaar blijvende elementen – best met een folie of andere aangepaste middelen. Let er wel op dat de verpakking niet voor langdurige condensatie op het materiaal zorgt. Dat kan leiden tot schimmel of roest.

(Tim Vanhove/foto Arch. Johan Bessems)
 
Lees meer in het magazine Ik Ga Bouwen, nu in je krantenwinkel. Info www.ikgabouwen.be