energielening_voor_nieuwbouwsmall.jpg 14-10-2015 · Als nieuwbouwer kun je sinds deze zomer een beroep doen op een Energielening. Dat betekent lenen aan 2 of 0 procent intrest voor een energiebesparende investering. De grote voorwaarde voor een nieuwbouwer is dat het om een BEN-woning gaat.

Het maximum leenbedrag van 10.000 euro moet terugbetaald worden over een periode van vijf jaar. De intrest bedraagt in principe 2 procent, maar voor bepaalde 'kwetsbare' doelgroepen is de lening renteloos.

In de eerste 6 maanden van 2015 werden door de Lokale Entiteiten (nu ‘Energiehuizen’) al 2.158 energieleningen toegekend, goed voor een bedrag van 16,2 miljoen euro. In dezelfde periode van vorig jaar, toen nog onder de benaming FRGE-lening, bleef de teller staan op 1.249 en 9,6 miljoen euro. De meeste leningen worden toegekend voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, gevolgd door investeringen in dakisolatie, condenserende ketels en muurisolatie.
Op vandaag zijn er nog 18 gemeenten die geen Energiehuis binnen de gemeente hebben, waarvan er 14 in de nabije toekomst zullen instappen.

Voor welke werken?
Vanaf 1 juli geven alle energiehuizen leningen voor dezelfde werken. Je kunt een energielening krijgen voor dak- zoldervloer-, muur- of vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing (ook in deuren en poorten), luchtdichting en blowerdoortest (enkel in combinatie met andere maatregelen), een energiezuinig ventilatiesysteem, een zuinige verwarmingsinstallatie, zonnepanelen (mits naleven voorwaarden), een zonneboiler of een ander zuinig systeem voor sanitair warm water. Bij alle werken wordt verondersteld dat deze worden uitgevoerd door een aannemer, zodat er ook een aannemersgarantie is op de kwaliteit van de uitvoering. Enkel in geval van dak- of zoldervloerisolatie kun je de werken zelf uitvoeren.

www.energiesparen.be/energielening