Gezocht_bouwgrond_in_goedkope_gemeente.jpg 15-10-2015 · Vooraleer een nieuwbouw te realiseren, moet je uiteraard eerst op zoek naar een bouwgrond. De gemiddelde prijs in België bedraagt 117,14 euro/vierkante meter. Niet min, dus bouwen we op een kleinere lap grond.

Van een gemiddelde vierkante meterprijs 38,54 euro per vierkante meter in het jaar 2000 tot de 117,14 euro nu. We kunnen wel stellen dat de baksteen in de maag ons duur komt te staan. In de ene gemeente al duurder dan de andere. Wie op zoek is naar en goedkope gemeente om te bouwen, trekt naar Oost-Vlaanderen. Nergens in Vlaanderen bouw je goedkoper dan in Ronse met een gemiddelde van 76 euro per vierkante meter. Het zuidelijke gelegen Poperinge in West-Vlaanderen is goed voor 81 euro.  In Vlaams-Brabant is Zoutleeuw het goedkoopst met 88 euro. Vlak over de grens in Limburg gaat het om Gingelom met 80 euro. In Antwerpen spant Arendonk e goedkoopste kroon met 86 euro. Die laagste bouwgrondprijzen zijn erg opmerkelijk. Bij een buurgemeente of andere gemeente in dezelfde provincie kan het algauw om het dubbele van die prijs gaan.  De duurste gemeente zijn Sint-Lambrechts-Woluwe met gemiddeld 1.202 euro en Knokke-Heist met 1.101 euro per vierkante meter. De provincie Limburg is veruit het goedkoopst te noemen. De enige gemeente die boven de 200 euro per vierkante meter uitsteekt, is Nieuwerkerken.

Bekijk de ligging
Waar moet je nu op letten bij de aankoop van een bouwgrond? Bekijk eerst en vooral de ligging. Ligt het niet te ver van de snelweg, zijn winkels en een school vlakbij en zo verder. Ook belangrijk is de ligging van het terrein zelf. Dat perceel is namelijk aan bouwvoorschriften onderworpen. Controleer op het verplicht zijnde stedenbouwkundige- en bodemattest.

Bron: FOD Economie

(kcw)