Houtskeletbouw_kent_grote_groei.jpg 15-10-2015 ·
Houtskeletbouw wint aan terrein. De duurzame bouwtechniek laat alle afwerkingen en isolatiemogelijkheden toe. Volgens Confederatie Bouw wordt vandaag voor 15 tot 20% van de opgestarte nieuwbouwprojecten hout gebruikt.

Als je bouwt met hout, bouw je licht, snel en kostenbesparend. Houtskeletbouw is een duurzame bouwtechniek die zich plooit naar alle stijlen. Aan de buitenkant is niet te zien dat het om houtskeletbouw gaat. De binnenwanden bestaan uit verticale stijlen in naaldhout, die op 40 of 60 centimeteer van elkaar staan. Het isolatiemateriaal zoals PUR of vlokken komt daartussen in het binnenblad, en dus niet in de spouw. De isolatiedekens verzakken zo minder snel. Een koudebrug of condensatie maakt geen kans. De gevel afwerken kan met baksteen, hout, pleister, zink of andere materialen.  De huidige houtskeletwanden zijn kwalitatief hoogstaand, maatvast en flexibel. Houtskeletbouw is niet brandgevaarlijker dan andere bouwmethodes. Bij brand verkoolt het hout langzaam en behouden de niet-verkoolde delen hun sterkte. Vakkundig en milieuvriendelijk verduurzaamd naaldhout staat garant voor een lange levensduur.

Houtmassiefbouw
Bij houtmassiefbouw bestaan de wanden uit massieve balken die op elkaar worden geplaatst. Het grote verschil met houtskeletbouw is dat de techniek bijna geen verticale bouwelementen met dragende functie gebruikt. Alle belasting wordt horizontaal opgevangen door de weerstand van het hout, loodrecht op de vezelrichting.

Bron: Belgian Woodforum
(kcw)