rookmeldersmall.jpg 14-10-2015 · Bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van een nieuwbouw moet je verplicht aangeven waar de rookmelders hun plaatsen krijgen. Waar moet je op letten als je ze koopt en installeert?
 
Om aan de rookmeldersverplichtingen te voldoen een nieuwbouwwoning op elke bouwlaag uitgerust zijn met minstens één rookmelder. Dat geldt ook voor een appartement of studio. In ruimten waar rook, stoom of stof aanwezig is zoals een garage, keuken of badkamer is de installatie van een rookmelder af te raden. Installeer zo’n melder ook niet bij een open raam, ventilatieopening of mechanische ventilator. De rookmelder moet je tegen het plafond bevestigen, niet dichter dan dertig centimeter verwijderd van de muur. Test de rookmelder ook één keer per maand.


Welk toestel kiezen?
Uiteraard moet de rookmelder aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Installeer alleen kwalitatieve optische rookmelders. De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604. Zowel een type met vervangbare batterij als een type voorzien van een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Een type met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar wordt aangeraden. Kies een toestel dat beschikt over een testknop.

Het is veiliger om meerdere rookmelders te plaatsen: in de slaapkamer, in de hal, de woonkamer, de wasruimte en de kelder. Plaats geen rookmelder in de keuken, badkamer of garage. Dat zou wel eens een vals alarm kunnen opleveren.

Kijk ook verder dan alleen de plaatsing van een rookmelder. Laat je woning screenen om je woning brandveilig te maken. Doe gratis een beroep op de diensten van een onafhankelijk expert van de brandweer. Zoek zo’n adviseur via www.brandpreventieadviseur.be.
Info: www.wonenvlaanderen.be, rookmelders@rwo.vlaanderen.be
(kcw)