voordelig_verwarmen_met_warmtepompsmall.jpg 14-10-2015 · Een warmtepomp blijft een voordelige en milieuvriendelijke investering. Maar laat ze dan wel installeren door een vakman. 
Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energie uit de omgeving. Ze zetten de relatief lage brontemperatuur van lucht, grond of water om in hogere temperaturen geschikt voor verwarming. De geothermische warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte vragen wel een hogere initiële investering. De meerprijs door grondboringen gaat gepaard met een lage verbruikskost. De kracht van een warmtepomp is dat het gebruik voor verwarming en sanitair warm water weinig kost. Dat compenseert de investeringskosten, die hoger liggen dan bij een klassieke verwarmingsinstallaties met bijvoorbeeld een gasketel.

Juist dimensioneren, schakel vakman in
Warmtepompen zijn ideaal voor goed geïsoleerde woningen met het juiste systeem om warmte af te geven. Ze werken het best met lage-temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. 
Daarom moet een warmtepomp bij voorkeur door een betrouwbare vakman geplaatst worden. Al te vaak wordt een warmtepomp ondergedimensioneerd. Het geïnstalleerde vermogen is dan te laag. Dat drukt de eigenlijke investering, maar op langere termijn kost het meer. De warmtepomp zal geen gebruik meer kunnen maken van hernieuwbare energie. Ze zal voor een groot deel van haar draaiuren moeten functioneren als een gewone elektrische verwarming, met een elektrische weerstand. En dat zie je op de elektriciteitsfactuur. Ook het omgekeerde– de overdimensionering van een warmtepomp – is nadelig. Alleen een warmtepomp met het correcte vermogen bereikt de optimale energie-efficiëntie. 

100 % hernieuwbare energie
In tegenstelling tot verwarmingstoestellen op fossiele brandstoffen kan een warmtepomp zelfs 100 procent duurzaam zijn door de verbruikte elektriciteit op te wekken met hernieuwbare technologieën zoals zonnepanelen. Op deze manier wordt ook de CO2-uitstoot tot nul gereduceerd.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw
(kcw)