Buitendeuren.jpg 16-09-2014 · Veel opties
  • Materialen buitendeuren zijn verkrijgbaar in hout, aluminium, pvc of een combinatie van voorgaande elementen. 
  • Vorm en grootte de vorm en de grootte van de deur worden bepaald door de deuropening voorzien in de ruwbouw. Ook op dit vlak zijn er tal van mogelijkheden: enkele deuren, dubbele deuren, schuifdeuren, deuren met opzij of bovenaan een glaspaneel, enzovoort. 
  • Beglazing een derde aspect waarin buitendeuren kunnen verschillen, is de mate van beglazing. Grosso modo zijn er drie categorieën: beglaasde deuren, halfbeglaasde deuren en deuren met een deurpaneel. 
  • Afwerking tot slot bepaalt ook de afwerking de uitstraling van een buitendeur. Een typische klink, een op maat gemaakte siertrekker of een vergulde knop: allen dragen ze bij tot een specifieke look. Deuren met een deurpaneel kun je afwerken met een reliëf, sierlijsten of groeven. Beglaasde deuren kun je dan weer extra cachet geven aan de hand van gezandstraalde motieven. 

Verdere aandachtspunten

Isolatiewaarde en luchtdichtheid - nu duurzaam bouwen volop in the picture staat, worden isolatie en luchtdichtheid steeds belangrijker en dat geldt ook voor buitendeuren. Elke fabrikant zet tegenwoordig in op buitendeuren met thermische onderbreking en een lage warmtegeleidingscoefficiënt (U-waarde, uitgedrukt in W/m²K). De U-waarde van moderne buitendeuren schommelt rond 1,6 W/m²K, maar voor sterk isolerende deuren kan dit nog een stuk lager. 
Luchtdichtheid is echter een heikel punt. Een borstel of een rubberen dorpeldichting onderaan de deur blijken immers niet te volstaan. De enige manier om een volledig luchtdichte buitendeur te verkrijgen, is via een slijtkader (een dorpel die ervoor zorgt dat de onderkant van de deurvleugel en de ondergrond naadloos aansluiten). Hierbij zit je dus onvermijdelijk met een niveauverschil. 


Veiligheid - bij de aankoop van buitendeuren zijn veiligheid en inbraakwerendheid belangrijke aandachtspunten. Naast basisexemplaren met een traditioneel penslot in het midden (eenpuntsluiting) heb je ook veel varianten met driepuntsluiting tot zelfs een vijfpuntsluiting. Voorts kun je buitendeuren ook uitrusten met zogenaamde dievenklauwen, die ze extra verankeren aan de scharnierzijde.

Onderhoud - onderhoud is een element dat weleens over het hoofd gezien wordt, al kan het een doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor een bepaald materiaal. Pvc-deuren zijn bijvoorbeeld zeer onderhoudsvriendelijk. Ook aluminium vraagt weinig onderhoud en gaat bovendien zeer lang mee zonder in te boeten op vorm- en kleurvastheid. Hout vraagt dan weer meer onderhoud: behandelen, (bij)schuren, (bij)schilderen,... 

Tekst: Tim Janssens
© Belisol

Lees meer over buitendeuren in beter bouwen & verbouwen nr. 300 van juni 2014.