05-04-2016 · Of het premielandschap na de eerste helft van dit jaar hervormd wordt – en in welke mate – staat nog niet vast. Wel dat je er best alles aan doet om nu nog gebruik te maken van de premies voor onder meer alle soorten isolatie of de plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler.

De netbeheerders geven ook voor eindfacturen in 2016 heel wat premies. Zekerheid is er voor eindfacturen tot en met 30 juni 2016. Voor daarna is nog niets beslist, maar een premiehervorming wordt al enige tijd aangekondigd.

Voor woningen en appartementen kun je rekenen op premies voor isolatie van het dak, de zolder, muren, kelder of vloeren, voor de vervanging van beglazing door hoogrendementsbeglazing, de plaatsing van en warmtepomp of zonneboiler of de investering van muurisolatie samen met een raamvervanging.

Voor nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen wordt een globale E-peilpremie gegeven. Deze premie komt toe aan de aangifteplichtige vermeld in het EPB-aangiftedossier.
Wel in voege bij de federale overheid blijven de belastingvermindering bij  lage energie-, passief- en nulenergiewoning en het btw-tarief van 6 procent bij renovatie. Door de Vlaamse overheid gesteund zijn de belastingvermindering voor dakisolatie, de korting op onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen met verlaagd E-peil, de groenestroomcertificaten voor fotovoltaische panelen.

Ga na op welke premies je zelf aanspraak maakt via energiesparen.be.
(kcw)