05-04-2016 · Vandaag trekken al zo'n 767 BEN-voorlopers de verandering in de bouwsector op gang. Zo’n Bijna-EnergieNeutrale woning maakt het mogelijk om verregaande energiebesparing te koppelen aan het behoud van comfort en een groter rendement van de investering.
 
BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare bronnen. Vandaar de naam BEN: bijna-energieneutraal. Vanaf 2021 mag in Europa alleen nog volgens die standaard gebouwd worden.
Om de kandidaat-bouwer gemakkelijker de weg te laten vinden naar de voorlopers, publiceert het Vlaams Energieagentschap (VEA) het overzicht van alle voorlopers op de website www.energiesparen.be/BEN. De voorlopers - architecten, aannemers en installateurs – mogen het ‘Ik BEN mee!’-logo gebruiken in hun communicatie. Nieuwe kandidaat-voorlopers kunnen zich via dezelfde website aanmelden.

BEN-voordelen
Het E-peil voor woningen zal de komende jaren geleidelijk aan verstrengen, tot in 2021 de E-peil voor bouwaanvragen E30 wordt. Bijna de helft van de kandidaat-bouwers wil vandaag al volgens de BEN-principes bouwen. Er zijn namelijk tal van voordelen aan verbonden.
De initiële meerkosten van 5 tot 10 procent worden al grotendeels gecompenseerd met een premie van de netbeheerder van minstens 1.800 euro en gedurende 5 jaar 100 procent korting op de onroerende voorheffing, wat een extra voordeel van gemiddeld 1000 euro/jaar betekent. Je hele leven lang betaal je een zeer lage energiefactuur. Uiteraard ervaar je ook minder warmteverlies en tocht. Je kunt ook rekenen op interessantere leenvoorwaarden, dankzij het BEN-krediet. Onderschat ook later de waarde van de woning niet. Die blijft (ook later) concurrentieel met nieuwbouw vanaf 2021. Niet minder belangrijk is dat dankzij de BEN-principes ook het milieu wordt gespaard.
www.energiesparen.be/BEN
(kcw)