energielening.jpg 21-04-2016 · Niet alleen de overheid, maar ook banken vinden de BEN (bijna-energieneutrale) woning een slimme keuze. Je kunt er aan een gunstig tarief lenen.

Waarom de BEN-woning interessant is? Niet alleen omwille van de premies en kortingen, maar vooral omdat een BEN-woning een hogere marktwaarde heeft en de BEN-bouwer maandelijks minder energiekosten betaalt. Een vijfde van de bouwheren is al overtuigd van BEN. Om je voluit voor BEN te laten kiezen, moedigen bepaalde banken je aan met een extra voordelig BEN-krediet.
Met een energielening kun je werken financieren met als doel energie te besparen. Het maximum te lenen bedrag, is 10.000 euro, terug te betalen over een periode van vijf jaar aan een intrest van 0 of 2 procent. Je kunt een energielening aanvragen bij een energiehuis (vorige benaming Lokale Entiteit) van je gemeente. Per provincie zijn er overkoepelende Energiehuizen opgericht.

Voor welke werken?
Sinds 1 juli 2015 geven alle energiehuizen leningen voor dezelfde werken. Je kunt een energielening krijgen voor isolatie van daken, zoldervloeren, muren en vloeren, maar ook voor de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, voor luchtdichting en een blowerdoortest, ventilatie, zuinige verwarming, een zonneboiler of een energieaudit.
Ook in een nieuwbouwwoning waarvoor nog geen definitieve EPB-aangifte werd ingediend, kun je voor de meeste van de bovenstaande werken een energielening afsluiten. Een belangrijke bijkomende voorwaarde is het realiseren van een E30 woning (Bijna-energieneutraal niveau of BEN-niveau).

Overtuigd om BEN te bouwen? Bekijk de realisaties op www.vlaamseconfederatiebouw.be

Bron: www.energiesparen.be/energielening
(kcw)