dakisolatie.jpg 29-09-2016 · De eerste belangrijke stap op weg naar de beste energiezuinige woning, zet je door de woning goed thermisch te isoleren. Niet alleen het dak en de muren, maar ook de vloeren zijn niet te vergeten. Isolatie is specialistenwerk. Om koudebruggen te vermijden, moet de isolatie van het dak naar de muren doorlopen en van de muren naar de vloer. Bij de overgang van dak naar muur en van muur naar vloer mag de isolatie niet onderbreken.

Dakisolatie
Voor de isolatie van een hellend dak ga je uit van een water- en winddicht onderdak. De dakisolatie zelf moet dik genoeg zijn bij idealiter zo’n 15 centimeter, en uiteraard perfect geplaatst. De meeste gebruikte materialen zijn rotswol en glaswol. Bewoon je de zolder niet, opteer dan om ook de zoldervloer mee te isoleren. Voor een plat dak moet de constructie ook nauwkeurig uitgevoerd worden. Voor een warm plat dak (dampscherm, isolatie en dakdichting) wordt cellenglas of polystyreen ingezet.

Buitenmuren
Volgend belangrijk punt is de isolatie van de buitenmuren. Ook voor de muren komen verschillende materialen in aanmerking: PUR, XPS, glaswol, rotswol. Welk materiaal kies je best? Dat hangt af van je gevelmateriaal. De dikte hangt af van welk materiaal je gebruikt. Gebruik je PUR, dan heb je een minder dikke laag nodig dan bijvoorbeeld bij glaswol. Voor PUR geldt veelal 10 centimeter, voor XPS 12 cm en voor minerale wol of EPS 15 cm.

Vloeren
Vergeet naast het isoleren van buitenmuren en dak, de vloerisolatie niet. Die isolatie vermindert niet alleen het warmteverlies naar de grond, maar verhoogt ook het voetencomfort. Je hebt de keuze tussen drukvaste isolatieplaten of gespoten isolatiemateriaal, of een isolerende chape. De minimale dikte is 13 cm voor EPS en 10 cm voor XPS of gespoten PUR.

Nooit te veel
Laat je niet misleiden door de geruchten om je woning te overisoleren of dat de isolatie schimmel en condensatie zou veroorzaken. Overisolatie bestaat niet. Vocht en schimmel komen niet voor op de plaatsen die goed geïsoleerd zijn, maar juist op de plaatsen waar de isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht zoals in de hoeken. Een goede ventilatie van de woning is daarbij wel absoluut noodzakelijk.

www.energiesparen.be