bouwenvanhuis.jpg 28-09-2016 · Wordt het een sleutel-op-de-deurfirma of een combinatie architect-aannemer en eventueel jezelf als bouwer? Wij zetten enkele overwegingen mee op een rijtje.

Bouwprofessional
Een derde van de Vlaamse bouwheren bouwt met een bouwprofessional, veelal een sleutel-op-de-deurfirma of projectontwikkelaar. Zo’n sleutel-op-deur-aankoop begint net als bij een ander bouwproject bij de keuze van het bouwterrein. Een bouwgrond die het bedrijf zelf aanbiedt, of gewoon eentje die je zelf kocht. Het grote voordeel van een zo’n sleutelklare woning? Alle werk wordt voor jou geregeld: alle documenten, de zoektocht naar aannemers, materialen, en de architect. Vaak is dat een architect waarmee ze regelmatig samenwerken.
Tijdens het bouwproces worden jou alle zorgen ontnomen. Eén contactpersoon op de werf brieft jou over het verloop. Een extra voordeel ligt bij het budget. Tot in het detail krijg je alle kosten voorgeschoteld. Wel opgelet: als je nadien toch nog iets extra wil, dan komt deze meerkost er weer bij. Wil je even kijken welke soort woningen het sleutelklare bedrijf aflevert?  
Uiteraard hanteren de sleutelklare bedrijven modelwoningen waar je een kijkje kunt gaan nemen. Toch krijg je daarom geen kopie opgeleverd. Elke woning is omwille van de afwerking uniek.
Graag krijg je de garantie om met een betrouwbare firma in zee te gaan. Controleer of de firma onder de Wet Breyne  (woningbouwwet als consumentenbescherming) valt, of al dan niet een label toegekend kreeg. Zo kan een sleutel-op-de-deurfirma lid zijn van het Charter der Woningbouwers.  

Zelf bouwen
Wanneer je beslist zelf de touwtjes in handen nemen, moet je alles zelf tot in de puntjes opvolgen. De zoektocht naar de architect, en eventueel ook gelijk de interieur- en tuinarchitect, en de verschillende aannemers die elkaar perfect moeten kunnen opvolgen. Je ontvangt zelf offertes en beslist met welke partner je in zee gaat. Hier controleer je best of het om solide partijen gaat.

Hoe dan ook: welke optie je ook neemt, jouw woning zal hoe dan ook opgeleverd worden naar jouw verwachtingen en wensen.

(kcw)