bouwgrond.jpg 11-04-2018 · Vooraleer een nieuwbouw te realiseren, moet je uiteraard eerst op zoek naar een bouwgrond. De gemiddelde prijs in België bedraagt 179 euro per vierkante meter. Een stevige aankoop, kijk dus goed waar en wat je koopt.
Van een gemiddelde vierkante meterprijs 38,54 euro per vierkante meter in het jaar 2000 tot de 179 euro nu. We kunnen wel stellen dat de baksteen in de maag ons duur komt te staan. Bij vastgoed draait de prijs van zo’n bouwgrond vooral om de locatie. De ligging is van het grootste belang. Een goede verbinding met het werk, faciliteiten zoals de school of winkels in de nabijheid, niet te veel lawaaihinder: het maakt later allemaal deel uit van het comfortabel wonen.
De bouwgronden vandaag zijn veel kleiner dan ze ooit zijn geweest. Bekijk het terrein daarom dan ook grondig op zijn afmetingen, een hoogteverschil en de kwaliteit van de grond. Zie ook de geldende bouwvoorschriften zoals rond het aantal gevels en bouwlagen en het gebruik van materialen niet over het hoofd.
Tot slot: houd er rekening mee dat het niet alleen bij de prijs van het terrein en de notariskosten blijft. Ook de afbraak van een vorige constructie of egalisatie van de grond komen mogelijk om de hoek loeren. (kcw / foto istock)