nieuwbouw_overwogen.jpg 20-10-2016 · Afwegen of je vandaag een woning koopt en renoveert, of toch een nieuwbouw neerzet: het is geen eenvoudige keuze. We zetten enkele noodzakelijke nieuwbouwweetjes op een rij rond het budget, de zoektocht naar een bouwgrond en de snelheid van bouwen.
Hoeveel budget jouw woning zal vergen, daar kan niemand een pasklaar antwoord op geven. Alleszins niet op voorhand. De prijs van de bouwgrond – met zo’n gemiddelde van 179 euro per vierkante meter in België – is grotendeels afhankelijk van de ligging. Het aandeel aan bouwgronden ligt niet meer zo hoog. Mogelijks vind je wel samen met een makelaar een geschikte bouwgrond in de gemeente waar je wil wonen. Of vind je een passende woning in een grotere projectontwikkeling.
Bij een sleutelklare woning ben je zeker van het vooropgestelde budget. Ga je zelf aan de slag om aannemers en materialen te zoeken, dan is de kans groot dat het budget afwijkt van wat je in gedachten had. Voor de nieuwbouw moet je tegemoetkomen aan E50, of lager. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger. Weet wel: vanaf begin 2017 verdwijnt de E-peilpremie die de bouw van een woning stimuleert.
Samen met het budget loopt ook de snelheid van het bouwproces. Een sleutel-op-de-deurwoning is veel sneller klaar: een houtskelet kan al in zes maanden voltooid zijn, een traditionele, gemetselde bouw in tien maanden. Het budget voor de ruwbouw ligt zo uiteraard ook vast. Het is de afwerking en materialen die er een betaalbaar of duur project van kunnen maken. (kcw/foto istock)