Belgen_lenen_almaar_latersmall.jpg 10-04-2018 · Meer en meer woningen zijn te koop op plan. Dat betekent dat een projectontwikkelaar/ bouwpromotor woningen of appartementen verkoopt nog voordat er een bouwvergunning voor afgeleverd is.
Jij hoeft er alleen op te vertrouwen dat deze woning zo wordt gerealiseerd zoals staat vooropgesteld in het plan. Toch rijzen er dan vaak vragen over de realisatietijd van het project, hoe de afwerking eruit zal zien, en aan welk budget. Vrees hoeft er alleszins niet te zijn. Je kan rekenen op de woningbouwwet.
Woningbouwwet
De Wet Breyne – de zogenaamde woningbouwwet – houdt onder meer in dat je als koper van zo’n woning op plan een voorschot van maximaal 5 procent op de totaalprijs doet. Er gelden strikte betalingsmodaliteiten en een vooraf vastgestelde totaalprijs. De oplevering gebeurt verplicht in twee fasen: een voorlopige en een definitieve, waar minimum één jaar tussen moet liggen. De verkoper is aansprakelijk voor verborgen gebreken en hij garandeert een tienjarige aansprakelijkheid.
Neem deze tip ter harte: laat in het contract opnemen dat de koop teniet wordt gedaan wanneer er geen aflevering van de vergunning gebeurt. Deze opschortende voorwaarde is niet in conflict met de zogenaamde Wet Breyne die de koper van een woning of appartement op plan beschermt. (kcw)