gietvloeren.jpg 17-07-2014 · Als we renoveren, worden we onder meer geconfronteerd met oude vloeren. Die oude parketvloer is nog stevig genoeg maar om hem mooi te krijgen zult u wellicht heel wat energie moeten steken in het reinigen, opschuren en opnieuw vernissen van die vloer? Die oude tegelvloer is nog in goede staat maar past niet meer in uw nieuwe interieur? Een van de mogelijkheden is om op die bestaande vloeren een nieuwe ondervloer (chape of OSB-panelen) te leggen en na de eventuele egalisatielaag af te werken met een nieuwe vloerbekleding (linoleum, vast tapijt, vinyl,…). Maar als u toch voor een nieuwe vloer kiest die heel wat jaren moet meegaan, kiest u beter voor een gietvloer.
Door elkaar genomen kunnen we stellen dat er voor de renovatie van een bestaande vloer drie soorten gietvloeren geschikt zijn: epoxyvloeren, PU-vloeren en cementgebonden gietvloeren. 
 
Epoxyvloer  
Een epoxyvloer is een harsgebonden, zeer stevige en slijtvaste gietvloer die goed bestand is tegen chemische stoffen. Daarom wordt hij vaak toegepast op werkplekken zoals garages, bergplaatsen en bibliotheken. Nadeel: hij is niet elastisch, waardoor er gemakkelijk krasjes en scheurtjes verschijnen, en verkleurt na enige tijd onder invloed van uv-stralen. Epoxyvloeren zijn beschikbaar in een ruim kleurenpalet. Epoxy is goedkoper dan PU en leent zich eerder voor onvlakke maar stabiele ondergronden (bijvoorbeeld oude tegels). 

PU-vloer
Een polyurethaan- of PU-vloer is eveneens een harsgebonden gietvloer die echter elastischer is dan een epoxyvloer waardoor hij beter kleine spelingen van de ondervloer opvangt. Dit maakt hem meer geschikt voor een minder stabiele ondergrond zoals een houten plankenvloer. Een PU-vloer is beter bestand tegen krassen dan een epoxyvloer en verkleurt niet onder invloed van uv-stralen. Hij is in alle RAL-kleuren en in diverse oppervlaktebewerkingen (satijnglans, sinaasappelhuid-effect, gemarmerd, gevlamd,…) beschikbaar. 

De cementgebonden gietvloer
Dit zijn gietvloeren op basis van cement en hars. Het eindresultaat is een industrieel ogende vloer (meestal in grijstinten) die eruit ziet als een gepolierde betonvloer. Het grote voordeel is dat deze vloer een dikte van 1 mm tot 3 cm kan overbruggen en daardoor geschikt is voor plaatsing op een niet-egale ondervloer of in een ruimte waar reeds vloeren van verschillende diktes liggen. De vloer wordt gepolijst en afgewerkt met was en/of olie om hem te beschermen. 

Tekst: Chantal Verrecas 
© Grouttech