Hennep.jpg 17-07-2014 · Industriële hennep of kemp vindt steeds meer ingang in de bouwsector. En toch is het geen innovatief materiaal dat plots de kop opsteekt. Zo gebruikten de Romeinen het materiaal al in hun bouwwerken en ook in de Chinese muur zijn er sporen van terug te vinden.

Anno 2014 vinden de vezels van de stengel van de hennepplant hun toepassing als isolatiewol. De kempscheven, de houtachtige kernvezels rond het sponsachtige weefsel in de stengels, worden samen met water en kalk verwerkt tot kempkalk, een constructie- of pleistermateriaal.

Kempkalk
Kempkalk is dus een mengeling van de kempscheven, kalk en water. Soms wordt een kleine hoeveelheid cement of ongebrande mineralen toegevoegd om het uithardingsproces te versnellen. Met dit materiaal kunnen binnen- en buitenmuren, (tussen)vloeren en daken worden opgetrokken. 
Een muur uit kempkalk zou de temperatuurverschillen in huis tussen dag en nacht tot een minimum herleiden. Daarnaast heeft kempkalk goede geluidsisolerende en vochtregulerende eigenschappen en kan het zonder naden worden afgewerkt. Een dampscherm en tape zijn dus niet langer nodig. 
Kempkalk vindt zowel toepassingen in nieuwbouw als in renovatie. Bij nieuwbouw worden hele muren van het houtskelet opgetrokken uit kempkalk en aan de buitenzijde behandeld met lijnolie of afgewerkt met traskalk. De binnenmuur kun je afwerken met een kalk- of leempleister. Bij renovaties kan een oude buiten- of binnenmuur worden voorzien van een laag kempkalk om voldoende stevigheid en isolatiewaarde te bereiken. 

Plaatsing
Kempkalk kan worden gestort in houten bekistingen of rechtstreeks op de muren gespoten. De eerste manier is arbeidsintensief maar eenvoudig en kan uitgevoerd worden door de bouwheer zelf. De tweede plaatsingstechniek laat je het best over aan een gespecialiseerde firma. 
Daarnaast kan het materiaal ook worden samengeperst tot blokken. Die zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen met diktes van 10 tot 30 centimeter en worden in een houtskeletstructuur verlijmd met kalkmortel of gips. De grote blokken kunnen ook op de balken geplaatst worden en dienst doen als tussenvloer. Kempkalkblokken zijn vlot verwerkbaar en worden op maat versneden met een kleine zaag. Hou er wel rekening mee dat kempkalkblokken niet bruikbaar zijn voor het opbouwen van dragende muren. 

Isolatiematten en -rollen
Naast bouwmateriaal, wordt kemp ook verwerkt tot isolatiemateriaal. De vezels van de hennepplant worden verwerkt tot een isolatiewol en aangeboden op matten en rollen met een dikte van 3 tot 20 centimeter voor de isolatie van het dak, de wanden of vloeren. Losse kempvezels kunnen gebruikt worden om kieren op te vullen. De isolatiewaarde is te vergelijken die van glaswol, maar qua vochtregulering scoort kemp wel beter.  

Tekst: Kevin Moens
© Ecobati


Lees meer over hennep als bouwmateriaal in beter bouwen & verbouwen nr. 300 van juni 2014.