6% btw bij sloop en heropbouw wordt beperkt, overgangsmaatregel voor woningen in een bouwproject

6% btw bij sloop en heropbouw wordt beperkt, overgangsmaatregel voor woningen in een bouwproject

Er is al even wat te doen rond het federaal begrotingsakkoord met hierin wijzigingen van het btw-tarief voor sloop/heropbouw. De gunstige 6% btw-maatregel blijft behouden voor particulieren. Projecten van sloop-heropbouw die verkocht worden vanaf 2024 zullen uitgesloten worden van de verlaagde btw. Voor woningen in een bouwproject geldt, onder voorwaarden, een overgangsmaatregel voor het volledige jaar 2024.

In de 32 centrumsteden geldt al enkele jaren het verlaagde btw-tarief van 6%, zonder dat hier sociale voorwaarden tegenover stonden. Woningen aangekocht bij een bouwpromotor vielen niet onder deze maatregel. In de context van de coronacrisis werd deze maatregel – mits de opleg van sociale voorwaarden – door minister Van Peteghem tijdelijk uitgebreid voor heel België tot en met 31 december 2023.
De nieuwe algemene regel voor het hele land houdt in dat het verlaagde btw-tarief voor de afbraak van een gebouw en heropbouw van woningen vanaf 1 januari 2024 op dezelfde manier zal gelden voor particulieren en rechtspersonen. Dit onder de sociale voorwaarde dat het om een enige, eigen woning met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m2 gaat.

Overgangsmaatregel

Voor woningen in een bouwproject geldt een overgangsmaatregel voor het volledige jaar 2024. In het hele land, inclusief de 32 centrumsteden, geldt dat wie een heropgebouwde woning aankocht bij een bouwpromotor kan gebruikmaken van een overgangsmaatregel op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend vóór 1 juli 2023 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024.

Er wordt ook een overgangsmaatregel voorzien voor particulieren en rechtspersonen die niet voldoen aan de sociale voorwaarden, maar op basis van de permanente regeling in de 32 centrumsteden wel konden genieten van het verlaagde btw-tarief. Ook hier geldt dezelfde voorwaarde rond de omgevingsvergunning.

De verschillende beroepsverenigingen en bouwfederaties uitten zich misnoegd over de genomen beslissing. Voor de particuliere bouwer is de regel goed nieuws, voor de koper van een woning bij een projectontwikkelaar helaas niet. Hij zal vanaf het begin van 2024 overal 21% btw betalen en nergens nog 6%. Deze nieuwe woningen worden zo onbetaalbaar, klinkt het in de sector.

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie

Tegelijk met de verlengde btw-maatregel wordt ook de Vlaamse premie voor sloop- en heropbouw van 10.000 euro voor particulieren verlengd en zelfs structureel verankerd voor de komende jaren. Deze premie kan nog gelden als aan de voorwaarden (enige woning of woning kleiner dan 200m2) niet voldaan is. Wanneer je toch onder het 21% btw-stelsel valt, kan je nog van de premie genieten.

(kcw – bron: CIB Vlaanderen)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte