De aandachtspunten voor een BEN-woning

De aandachtspunten voor een BEN-woning

Ga je een BEN-woning bouwen ? Dan komt het proces van ontwerp tot uitvoering haast volledig overeen met dat van een klassieke woning. Al komt er wel wat meer studiewerk bij kijken. Daarom hou je als bouwheer in elke fase maar beter een aantal aspecten goed in de gaten.

Tijdens de voorbereidingsfase moet je uitmaken of alle partijen zoals de verslaggever en de ventilatieverslaggever betrokken zijn rond je project. Bepaal van bij de start samen met je architect en verslaggever welk E-peil je wil behalen. Vergewis je ook van de bestaande premies en financiering waarvoor jouw BEN-woning in aanmerking bent.

Tijdens de ontwerpfase ga je na of de woning een robuuste schil heeft en of technieken voor hernieuwbare energie geïntegreerd worden. De vraag luidt of jouw ontwerp geoptimaliseerd is volgens jouw budget en het verplichte E-peil of jouw ambitieniveau.

Voor de uitvoeringsfase moet je op zoek naar de meest geschikte aannemer of installateur voor je BEN-project. Wees daarbij extra kritisch over de uitvoering van isolatie en luchtdichtheid, en ook over de uitvoering en installatie van technieken. Verzamel tijdig alle correcte documenten voor de EPB-aangifte en breng je dossier voor je premieaanvraag op tijd in orde.

Tot slot besteed je zeker ook de nodige aandacht bij de voorlopige oplevering. Binnen de gebruiksfase als laatste fase moet je letten op onderhoud en onderhoudscontracten. Bekijk hoe BEN je dagelijkse leven beïnvloedt.

meer info op www.iedereenben.be

(kcw – bron: Praktische bouwgids voor jouw BEN-woning)

Terug naar nieuwsartikels
Cookie Instellingen