Zestig procent nieuwbouwwoningen is al ‘bijna energieneutraal’

Zestig procent nieuwbouwwoningen is al ‘bijna energieneutraal’

Zes op de tien nieuwbouwwoningen in Vlaanderen heeft een E-peil van E30, wat overeenkomt met Bijna Energie Neutraal (BEN). Hoewel de BEN-norm pas in 2021 verplicht wordt, kiest de Vlaming nu al voor zeer energiezuinige woningen.

Deze keuze is te verklaren door de fiscale stimuli en premies, maar zeker ook door een groeiend bewustzijn bij de Vlaming dat energiezuinig bouwen en wonen het verbruik, het wooncomfort en het klimaat ten goede komt. De gemiddelde tijd tussen bouwaanvraag en EPB-aangifte is twee jaar. In het geval van appartementsgebouwen of kantoorgebouwen loopt die doorlooptijd op tot vier, vijf of zes jaar.

Uit de EPB-aangiften die aansluiten bij de bouwaanvragen van 2016 blijkt het gemiddelde E-peil E28 te zijn, twee punten lager dan de BEN-norm E30 die pas in 2021 van kracht wordt. En tweeëntwintig punten lager dan de eis van E50 die in 2016 nog geldig was. Uit de EPB-aangiften bij het aanvraagjaar 2017 blijkt dat 60 procent van de nieuwbouwwoningen de BEN-norm haalt.

De EPB-cijfers geven ook elk jaar de evolutie van hernieuwbare energie weer. Zonnepanelen blijven daarbij het populairst, ze komen in 74 procent van alle woningen (eengezinswoningen en appartementen) voor. Spreek je uitsluitend over nieuwe eengezinswoningen, gaat het over maar liefst 86 procent. In 55 procent kiest men alleen voor zonnepanelen. In 17 procent worden zonnepanelen gecombineerd met een warmtepomp. In 2 procent met een zonneboiler.

Meer info vind je op www.iedereenben.be (kcw)

Terug naar nieuwsartikels
Cookie Instellingen