Buurtgroen speelt vaker rol bij woonstkeuze

Buurtgroen speelt vaker rol bij woonstkeuze

Belgen zetten buurtgroen steeds hoger op hun prioriteitenlijstje, blijkt uit een bevraging die Matexi liet uitvoeren bij 1.000 Belgen. Zowat 45 procent van de Belgen staat zelfs open voor een kleinere tuin in ruil voor nabijgelegen buurtgroen.

Gemiddeld kan de luchttemperatuur in een stad met 100.000 inwoners zo’n 4 graden hoger liggen dan in het omliggende landelijke gebied. In grotere steden loopt dit zelfs op tot een verschil van 7 graden. Experts hameren er al lang op dat stadsbesturen doelgerichte ingrepen moeten doorvoeren om hun steden leefbaarder, aangenamer en koeler te houden. Zo kan de luchttemperatuur van een stad omlaag gebracht worden door een grotere hoeveelheid groen in de stadskern, en daarnaast kan de gevoelstemperatuur op specifieke plekken in de stad zakken als er meer schaduw is.

Verkoeling zoeken in buurtpark
Uit de analyse van Matexi blijkt dat 85% van de Belgen tevreden is over de groene ruimte in de buurt. Dit percentage ligt lager (69%) bij Belgen die niet over een eigen tuin of terras beschikken en de noodzaak van nabijgelegen publiek buurtgroen sterker ervaren.
Verder blijkt uit de analyse dat zo’n 70% van de Belgen regelmatig een buurtpark bezoekt. 31,2% van de stedelingen geeft aan dat ze specifiek voor verkoeling naar een buurtpark trekken, terwijl slechts 11,6% van Belgen op het platteland dit doen. In Brussel zoekt zelfs 36,6% van de bevolking verkoeling in de openbare groene ruimte.

Kleinere tuin/terras met groen in de buurt
Een andere opvallende vaststelling is dat een groot aantal Belgen (45,6%) bereid zou zijn om over een minder grote tuin of terras te beschikken indien ze zouden verhuizen naar een buurt met nabijgelegen openbaar groen.

Belgen tussen de 18 en 34 jaar zijn hiertoe iets meer bereid (50,4%), al wijkt dit niet ver af van het nationale gemiddelde. Deze bereidheid ligt zowel in Vlaanderen als in Wallonië dicht bij het gemiddelde van 45%, terwijl meer dan de helft van de Brusselse respondenten akkoord gaat met de stelling.

Meer groen in nieuwe woonprojecten

Bij nieuwe buurtontwikkelingen streven projectontwikkelaars er naar om zoveel mogelijk groene elementen zoals grote gemeenschappelijke tuinen, nieuw aangelegde (pocket-)parken of daktuinen en groendaken te integreren.

Vele woonbuurten in kleinere centrumsteden, maar ook in grotere steden zijn al mooie voorbeelden. Het aanwezige groen draagt bij tot de leefbaarheid van de buurt en komt ieders welzijn ten goede.

(kcw)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte