De 3 vooroordelen rond projectontwikkeling onder de loep

De 3 vooroordelen rond projectontwikkeling onder de loep

Werken met een projectontwikkelaar: is dat wel vertrouwenswaardig? Samen met BVS, de beroepsvereniging van de vastgoedsector bekijken we de 3 grootste vooroordelen tegenover bouwen met een projectontwikkelaar.

Garantie

Het eerste vooroordeel schuilt bij de garantie. Werken met een projectontwikkelaar zou minder garanties bieden voor de voorlopige oplevering van je woning/appartement dan werken met een erkende aannemer. Integendeel, een projectontwikkelaar moet volgens de Wet Breyne een 100 % voltooiingswaarborg voorzien, terwijl een erkende aannemer enkel een waarborg van 5 % moet voorzien. Het is wel zo dat een erkende aannemer nog een waarborg moet vastzetten (2,5 %) tussen voorlopige en definitieve oplevering.

Juridische bescherming

Een tweede vooroordeel gaat over de juridische bescherming van de bouwheer/koper. Projectontwikkelaars moeten voor verkoopcontracten steeds via de notaris passeren door middel van de authentieke akte. Dat is niet het geval voor zuivere aannemingscontracten.

Uitvoering werken

Een derde actueel vooroordeel omvat het stilleggen van werken. Zowel een aannemer als een projectontwikkelaar mogen in principe niet zomaar de werken stilleggen. Ze zijn verplicht om hun contractuele verplichtingen na te leven, met name de overeengekomen werken uit te voeren binnen de overeengekomen uitvoeringstermijn. Wanneer zij dit niet doen, begaan ze een contractuele wanprestatie. In sommige gevallen zijn ze toch gerechtigd om de werken tijdelijk niet uit te voeren. Dat kan wanneer de bouwheer/koper verplicht was om bijvoorbeeld een voorschot te betalen, maar hier niet mee over de brug komt.

(kcw)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte