De aantrekkelijkheid van instapklare nieuwbouw

De aantrekkelijkheid van instapklare nieuwbouw

Kandidaat-kopers zetten vandaag almaar vaker hun zinnen op een (bijna) instapklare nieuwbouw. Zo kunnen ze snel hun energiezuinige woning betrekken. Gezien projectontwikkelaars prachtige afgewerkte woningen op mooie locaties opleveren, ben je dan ook zeker dat je niet alleen comfortabel, maar ook zeer aangenaam zal wonen.

Wanneer je plannen hebt om een nieuwbouwwoning te kopen, zijn er meerdere mogelijkheden: zo kan je zelf je woning samen met een architect en aannemers bouwen. Ofwel neemt een sleutel-op-de-deurfirma deze coördinatie voor haar rekening.

Een andere mogelijkheid is dat je een afgewerkte woning in een nieuw project koopt. Binnen projectontwikkeling koop je een prachtige woning, vaak gelegen in een groene omgeving. Het is mogelijk dat je een net afgewerkte woning koopt, al is de kans ook bestaande dat je de woning op plan zal kopen, waarop je gemiddeld een 14 à 16 maanden vanaf ondertekening moet wachten.

Sneller verhuizen

Zelf bouwen is dus minder aan de orde. Dat komt niet alleen door de bouwgrondschaarste, maar ook door de complexe toenemende vereisten rond energie en veiligheid. De sterk gestegen bouwkosten maken het daarnaast risicovoller. Ook het aspect ‘tijd’ is bij bouwheren een schaarser goed geworden. Deze factoren leiden ertoe dat het koperspubliek eerder kiest voor instapklare nieuwbouw.

Een afgewerkte woning kopen, lijkt zo wel een haalbare kaart te zijn. Al langer is er minder interesse in de casco-oplevering waarbij je voor heel wat werken van de winddichte ruwbouw nog moet instaan. Zo moet je zelf nog op zoek naar een installateur voor bijvoorbeeld keuken en badkamer en rekening houden met de kost die hiermee gepaard gaat. Het is net de afgewerkte woning – opgeleverd door een projectontwikkelaar – waar meer interesse voor is. Zo hoef je als koper niet lang te wachten om de woning te betrekken.

Aangenaam wonen

Met een instapklare woning koop je gemoedsrust. Je ervaart geen bouwstress en bent gedekt door de tienjarige aansprakelijkheid en voltooiingswaarborg van de projectontwikkelaar. Je nieuwbouw is voorzien van moderne, gebruiksvriendelijke en meestal ook klimaatvriendelijke technieken. Ze voldoet zo aan de energie-eisen van vandaag, is energiezuinig én klaar voor de toekomst. Bij projectontwikkelaars loop je ook meestal niet tegen onverwachte meerprijzen aan, ook niet wanneer de prijzen van bouwmaterialen stijgen.

Eveneens interessant is waar deze woningen gelegen zijn. Zo is het aangenaam wonen op een herontwikkelde site zoals bijvoorbeeld een voormalig fabrieksterrein, in de nabijheid van voorzieningen en van knooppunten van openbaar vervoer. Het betreft niet alleen sites in drukkere stadscentra, maar ook in rustigere regio’s. Overigens scoren niet alleen huizen goed. Energiezuinige nieuwbouwappartementen op goede locaties in steden, vlak bij voorzieningen en openbaar vervoer, blijven eveneens zeer gegeerd.

Ook voor starters haalbaar

In het verleden kocht een breed spectrum onder de bevolking. Als gevolg van de gestegen rentevoeten is het gemiddelde koperspubliek wat ouder geworden. Om nieuwbouw ook voor jonge starters betaalbaar te maken, ontstaan er vanuit de markt nieuwe initiatieven waarbij kandidaat-kopers een duurzame, energiezuinige nieuwbouwwoning huren en die na enkele jaren kopen, waarbij een deel van het betaalde huurgeld in mindering wordt gebracht van de aankoopprijs.

Wanneer je voorkeur uitgaat naar een instapklare nieuwbouw, dan kan je gemakkelijk de verschillende kanalen de opdracht geven om je op de hoogte te houden wanneer een interessante woonst beschikbaar is. Of je kan een bezoekje brengen aan Nieuwbouwzondag waar je verschillende projecten op een dag kan ontdekken. (kcw, m.m.v. BVS, Beroepsvereniging van de Vastgoedsector)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte