De btw-regels bij bouw of aankoop van een nieuwe woning

De btw-regels bij bouw of aankoop van een nieuwe woning

Anders dan bij de aankoop van een bestaande woning moet je voor een nieuwe woning 21 procent btw betalen. Het kan ook aan een gunstiger tarief van 6 procent, wanneer je investeert in een reconversieproject.

Het toepasselijke btw-tarief bedraagt in principe 21 % op nieuwe woningen. Een woning is nieuw tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikneming of bewoning. Ook op de bijbehorende grond is het btw-tarief van 21 % verschuldigd.
Hiervoor moeten de volgende drie voorwaarden cumulatief vervuld zijn. Het is toegelaten om op de grond te bouwen en het gebouw dat opgericht wordt, wordt verkocht met btw. De grond en het gebouw worden door éénzelfde persoon verkocht en worden ook samen overgedragen.
Indien niet tegelijk voldaan is aan de drie voorwaarden, betaal je registratierechten op de aankoop van het terrein. Deze bedragen 10 % van de aankoopprijs bij aankoop van een grond in het Vlaams Gewest, maar 12,5 % bij aankoop van een grond in het Waals of Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor de grond bij een huis of appartement dat je op plan koopt, gelden andere regels.
Wanneer het appartement of huis nog gebouwd moet worden, betaal je registratierechten op de aankoopprijs van de grond. Is de woning al in aanbouw, dan betaal je btw op de aankoopprijs van de grond. Als je alleen een bouwgrond koopt, betaal je registratierechten op de prijs van de grond. Je koopt dan immers geen nieuw gebouw met bijbehorende grond.

Een nieuwbouw kopen aan een voordeliger budget omwille van een gunstige 6% btw? Dan is een blik werpen op een reconversieproject zeker een goed idee. (kcw – bron: Vlaanderen.be)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte