De nieuwbouwtrends anno 2022

De nieuwbouwtrends anno 2022

Een open leefruimte, een eigen thuiswerkplek en groen zijn de sleutelwoorden om een fijne thuis te ervaren. Welke trends zijn er nog zoal in om die nieuwbouwplek te creëren?

Optimaal ruimtegebruik

We hebben de voorbije twee jaar allemaal gemerkt hoe belangrijk het is om thuis even buiten te kunnen ontspannen. De oppervlakte van woningen wordt nu optimaal gebruikt, zodat er buiten voldoende plaats is voor groen. Zo zie je meer gestapelde projecten en mooie groene pleinen waar alle bewoners van kunnen genieten.

Duurzaam bouwen

Elk bouwproject start vandaag bij een duurzaam verhaal, en dat is lang geen nieuw verhaal. Denk maar aan het klimaatplan van de Vlaamse regering, dat aardgasaansluitingen in nieuwbouwwoningen verbiedt vanaf 2026. Als alternatief kan je je huis aansluiten op een stadswarmtenet, of je kan een warmtepomp installeren. Nieuwbouwwoningen zijn idealiter uitgerust met vloerverwarming en zonnepanelen en voorzien de mogelijkheid om een warmtepomp te installeren, zowel meteen of eventueel als latere investering.

Duurzaam wonen

Niet alleen duurzaam bouwen wordt belangrijker, maar ook duurzaam wonen. En dan gaat het vooral om de mobiliteit. Mensen willen op een plek wonen waar ze makkelijk de fiets kunnen nemen. Winkels en scholen liggen op fietsafstand en de buurten zelf worden autoluwer gemaakt. In heel wat verkavelingen zijn er parkeerplaatsen voor autodelen en oplaadpunten voor elektrische wagens.

Slimme woningtechnologieën

Tot slot gaat er veel aandacht naar slimme woningtechnologieën. Ze verhogen je wooncomfort en helpen je om energie te besparen. Zo is het mogelijk om via slimme stopcontacten je stroomverbruik meten en sturen of gaat je wasmachine automatisch draaien op het moment dat er energie wordt geproduceerd.

(kcw – m.m.v. Durabrik)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte