De troeven van een gloednieuwe woning

De troeven van een gloednieuwe woning

Wie op huizenjacht gaat, staat voor een dilemma: wordt het een bestaande woning of een nieuwbouw? Kijken we naar de stijgende energieprijzen en de strengere eisen bij bestaande woningen, dan loont het vandaag de moeite om de troeven van een nieuwbouw van naderbij te bekijken. Met een nieuwbouw woon je immers duurzamer én comfortabeler.

Uiteraard betekent een nieuwbouw een forse investering. Toch is het verschil in budget voor een bestaande woning die grondig én energiezuinig moet worden gerenoveerd, niet zo groot meer. Dat komt omdat de bestaande huizenmarkt de afgelopen periode een grote prijsstijging kende. Een nieuwe woning is duurzaam, en verbruikt praktisch geen energie. Zo win je enorm op je energiefactuur. Een tweede pluspunt is dat je met een kwaliteitsvolle nieuwbouw prat kan gaan op hedendaags comfort, en je je de eerste jaren geen zorgen hoeft te maken over mogelijke kosten.

Goede begeleiding

We kunnen er niet omheen dat bouwgronden moeilijker te vinden zijn, en dat energieverslindende oude woningen vaak niet te redden vallen. Overweeg daarom ook de mogelijkheid om een oude woning, die bijzonder moeilijk energetisch te renoveren is, te slopen. Je kan hierbij ook een financieel steuntje in de rug krijgen. De federale overheid verlengde immers de sloop- en heropbouwmaatregel tot eind 2023. Dat betekent dat je een nieuwe woning aan 6 procent btw kan bouwen als het gaat om je enige eigen woning, een besparing van 15 procent t.o.v. de normale 21 procent btw bij nieuwbouw. Ook de Vlaamse overheid verlengde haar sloop- en heropbouwpremie tot eind 2023. Let wel, beide maatregelen kunnen niet gecumuleerd worden.

De bouwsector verwacht geen onmiddellijke daling van de bouwkost, wat vooral te wijten is aan de stijging van de materiaalprijzen in combinatie met de hogere loonkost. Laat je ondanks dit alles niet afschrikken om nu al te bouwen. Ga voor een goede begeleiding en voor betrouwbare aannemers. Bouw je met een totaalaannemer en val je onder de Woningbouwwet (Wet Breyne), dan moet de aannemer een vaste prijs geven die hij kan linken aan een controleerbare bouwindex. Wanneer de prijzen dan toch zouden dalen, daalt jouw oorspronkelijke offerte mee. Zo ben je ook hierin gerustgesteld.

Afwerking

Tot slot geven we graag ook nog volgende nuttige raad mee voor wanneer je kiest voor een nieuwbouw: zet in op een duurzame woning, maar werk ze nog niet meteen af. De warmtepomp, het maatwerkmeubilair en een aangelegde tuin kunnen heus wel even wachten. (red., m.m.v. Lapeirre Woningbouw)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte