Drie aandachtspunten voor de nieuwbouw van jouw dromen

Drie aandachtspunten voor de nieuwbouw van jouw dromen

Om je droomwoning te realiseren, investeer je niet alleen een budget maar ook tijd om te kiezen en beslissingen te nemen. Met deze drie grote tips ben je goed op weg om de juiste keuzes te maken.

  1. Kijk goed rond

Wanneer je gaat bouwen, heb je ongetwijfeld al een idee van hoe je huis eruit moet zien. Maar mogelijks ziet je droombeeld er nog volledig blanco uit. Bekijk foto’s op het internet, kijk rond in het straatbeeld naar wat jou aanspreekt. Durf gerust halt houden en meer informatie vragen bij de bewoner welke architect de woning ontwierp of welke projectontwikkelaar de woning bouwde. Of breng een bezoekje aan Nieuwbouwzondag waar je meteen verschillende projecten kan verkennen.

Bepaal welke richting je wil uitgaan, zowel voor de buitengevel als voor het interieur. Naar bouwmethoden kan je verder kijken dan de klassieke woningbouw. Ook houtskelet/houtbouw, beton- en staalbouw zijn interessante mogelijkheden. Ga bewust op zoek naar een architect of ontwikkelaar met woningen die bij jouw woonidee, bouwmethode, specialiteit of focus passen. Je vindt ze op de website van NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen, red.) of architect.be. Zoek je een bouwonderneming gespecialiseerd in woningbouw, neem dan een kijkje op de website ‘charter woningbouw’ (www.charterwoningbouw.be).

  1. Win advies in

Vandaag bouw je een woning voor de toekomst. Heb je vragen over isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie of keuze van materialen? Met bouwadvies geraak je op de juiste weg. In elke stad of gemeente is er wel een infopunt. Ook heeft elke provincie een Steunpunt Duurzaam Bouwen. Verder kun je terecht bij onder meer VIBE (bio-ecologisch bouwen), Centrum Duurzaam Bouwen of Ecobouwers. En vergeet ook niet: uiteraard heeft elke architect voldoende kennis in pacht. Al is het altijd handig als je zelf kunt meepraten en meegeven hoe je er zelf tegenover staat. Ook de deelnemers aan Nieuwbouwzondag verschaffen je graag meer uitleg.

  1. Vergelijk

Aannemers weten wel dat mogelijke klanten prijsvergelijkingen maken. Uiteraard zoek ook jij naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Vraag daarom zeker minstens drie offertes aan. Deze moeten ook gedetailleerd zijn naar besteding in uren en gebruik van materialen. Offertes opvragen, geldt ook voor materialen. Een goede tip: wanneer je bijvoorbeeld het materiaal voor het aanrecht wilt kiezen, neem dan een staaltje van de keukenvloer mee.

Werk je met een sleutel-op-de-deurfirma, dan heb je al minder te coördineren en kies je vooral nog de afwerkingsmaterialen. (kcw)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte