Een mooie tuin, maar ook watervriendelijk

Een mooie tuin, maar ook watervriendelijk

Duurzaam bouwen? Daar hoort – meer dan ooit sinds deze regenachtiger zomer – waterbewust bouwen bij. Zo beperk je zelf de wateroverlast op jouw terrein en help je er de natuur mee vooruit.

Op je eigen terrein kan je heel wat ondernemen om wateroverlast te voorkomen. Eerst en vooral doe je dat door je tuin minder te verharden en meer planten te zetten. Net op die plaatsen kan de regen in de bodem zakken. Is bestrating nodig, kies dan voor brede voegen waar het water langs en door kan. De keuze aan waterdoorlatende verhardingen is overigens groot: van klinkers tot grasbetontegels om je oprit, parking of tuinpad aan te leggen. 

Plat dak biedt mogelijkheden

Platte daken van een aanbouw, garage, carport of tuinhuis bieden opties om tijdelijk regenwater te bufferen met een groendak. Zorg hiervoor natuurlijk wel eerst voor een degelijke, waterdichte dakbedekking. Ligt er grind op je platte dak? Dan is het heel waarschijnlijk ook geschikt voor een eenvoudig sedumdak. Net als het grind zal het sedumdak de dakbedekking beschermen tegen uv-straling, maar het heeft een grotere buffercapaciteit. Het houdt regenwater dus langer vast dan grind.

Bufferen

Nu moet je nog bedenken waar het regenwater naartoe kan en waar het langzaam in de grond kan zakken. Heb je zandgrond in de tuin, dan zakt het regenwater snel weg en is een kleine grindput of een moerasje al voldoende. Bij zwaardere grondsoorten en bij een hoog grondwaterpeil moet je extra bufferruimte voorzien. Dat kan met een regenwatervijver, een greppel of door gebruik te maken van infiltratiekratten. Dat laatste is een zeer technische oplossing. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerde aannemer.

In eerste instantie is het bij nieuwbouw overigens verplicht om een regenwaterput te installeren. Als het gebouw volledig is gedekt door een groendak, moet er geen regenwaterput geplaatst worden.

Watertoets

Voor de bouw of de herbouw van een woning is overigens ook een watertoets wettelijk verplicht. Het is dan ook van belang om voor het indienen van je bouwaanvraag het wateraspect grondig te bestuderen. Meer informatie daarover kan je terugvinden in de ‘Waterwegwijzer bouwen en verbouwen’ van de Vlaamse Milieumaatschappij. (kcw – bron: VMM)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte