Een nieuwbouwappartement van naderbij bekeken

Een nieuwbouwappartement van naderbij bekeken

Gaat jouw voorkeur uit naar een appartement? Dan heb je het getroffen. We zien almaar meer appartementsgebouwen in het straatbeeld verschijnen. We overlopen enkele aandachtspunten wanneer je jouw zinnen op een nieuwbouwappartement zet.

Het grootste voordeel van een nieuwbouwappartement is dat alles gloednieuw is: van de constructie tot de vloer en de keuken. Het fiscale – mogelijks eerder nadelige – plaatje omvat 21 procent btw op de constructie, en 10 procent registratie op het grondaandeel. Wanneer je je ogen richt op een reconversieproject – waarbij oude sites worden getransformeerd tot duurzame woonsites – kan je mee genieten van de 6 procent btw op nieuwbouw.

Woningbouwwet

Eens je de keuze gemaakt hebt om een nieuwbouwappartement te kopen, moet je weten dat je veelal een appartement op plan koopt. Deze appartementen worden te koop aangeboden nog voor ze gebouwd worden. Uiteraard krijg je virtueel een goed beeld van de woning, of je kan een kijkje nemen in een modelappartement.
Om jou als koper te beschermen, koop je die onder de woningbouwwet of de zogenaamde Wet Breyne. De bouwpromotor is namelijk verplicht om een bankgarantie te stellen van 100 procent zodat bij een eventueel faillissement van de promotor jouw appartement alsnog wordt afgewerkt. Ook zijn sinds de ‘wet Peeters’ alle aannemers, architecten, en dergelijke verplicht om een verzekering tienjarige aansprakelijkheid af te sluiten zodat je als koper beschermd bent bij bouwschade te wijten aan bijvoorbeeld een constructiefout. Wees je ook bewust van de opleveringen en zo de beschikbaarheid van het appartement wanneer je op plan koopt.

Mogelijkheden

Wanneer je het appartementenaanbod bekijkt, kan je vergelijken op verschillende vlakken. Om een keuze te kunnen maken, breng je vooraf best je eigen woonwensen in kaart. Waar wil je wonen, wil je een terras en/of uitzicht, mag dat het gelijkvloers of hoger gelegen zijn? Vooraf weet je ook perfect of je een casco of afgewerkte woning koopt. Veelal worden nieuwbouwappartementen instapklaar opgeleverd. Dat betekent niet dat je geen keuze hebt in afwerkingsmaterialen. Bekijk ook zeker het energiezuinige karakter. (kcw)

Terug naar nieuwsartikels
Cookie Instellingen