Fors besparen op verwarmingskosten met nieuwbouw

Fors besparen op verwarmingskosten met nieuwbouw

Huishoudens met fossielvrije nieuwbouw besparen aanzienlijk op hun verwarmingskosten. Jaarlijks gaat het om meer dan 7.000 euro in vergelijking met een oudere woning en meer dan 1.000 euro in vergelijking met een recente of pas gerenoveerde woning. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Embuild Vlaanderen.

Huishoudens met een fossielvrije nieuwbouw zijn het best gewapend tegen een oplopende energiefactuur. Zij voldoen aan de hoogste energievereisten en zijn immuun voor de stijgende gasprijzen. Uit de analyse van Embuild Vlaanderen blijkt dat huishoudens met een fossielvrije nieuwbouw elke maand 595 euro besparen aan verwarmingskosten in vergelijking met een oudere woning die verwarmt met gas. Dat komt op een besparing van 7.137 euro per jaar. In vergelijking met een recente of gerenoveerde woning op gas die nog niet voldoet aan E30, bespaar je met een fossielvrije nieuwbouwwoning 110 euro per maand of 1.170 euro op jaarbasis.

Zeer energie-efficiënt

“Nieuwbouw is vandaag ontzettend energie-efficiënt met hernieuwbare energie en een hoge isolatiegraad. Ook blijken warmtepompen al vaak de voorkeur te krijgen op fossiele energiebronnen. Met nieuwbouw neem je dus een voortrekkersrol op. En dat is niet alleen goed voor je energiekosten, maar dat is ook conform de doelstelling van de Vlaamse regering om binnen één generatie al onze woningen fossielvrij te maken”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Wie een nieuwbouwproject overweegt, stelt dit best niet te lang uit. De hypothecaire rente is vandaag nog steeds erg laag, maar zou in de toekomst wel kunnen stijgen. Bovendien kan je dan ook onmiddellijk profiteren van een lagere energiefactuur.

Meer aandacht voor duurzaamheid bij kredietverlening

Aangezien de hoge energie-efficiëntie van nieuwbouw zowel op korte als lange termijn duurzaam is, vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse regering om duurzaamheidscriteria sterker op te nemen in haar overleg rond kredietverlening met de banken. Want ook op Europees niveau schuift men intussen het belang van duurzaamheid bij kredietverlening sterk naar voren.
“In plaats van 595 euro per maand extra te moeten betalen aan een energieleverancier, zou je voor dit bedrag een lening van 110.000 euro op 20 jaar kunnen aangaan. Dit is 110.000 euro die je bijkomend kan investeren in de waarde van je nieuwbouwwoning, in plaats van deze te moeten afgeven aan je energieleverancier”, aldus Marc Dillen.

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte