Gemiddelde lening voor woning stijgt met 20.000 euro

Gemiddelde lening voor woning stijgt met 20.000 euro

Tezamen met een stijging van het ontleende bedrag zien we in dezelfde periode een daling van het aantal goedgekeurde kredieten. De kredieten voor nieuwbouw daalden met 29% en ook kredieten voor aankoop daalden met 27%. 
In vorige jaren zagen we vaak een stijging van het aantal kredieten gecombineerd met een stijging van de grootte van een hypothecair krediet. Gezinnen leenden meer geld voor een woning maar dit werd gecompenseerd door bijvoorbeeld een lagere rentevoet. Vandaag zien we dat niet en lijkt het erop dat veel gezinnen niet meer in staat zijn zulke grote leningen aan te gaan waardoor het volume kredieten daalt.   

De Vlaamse Confederatie Bouw doet een oproep aan de Vlaamse regering om snel werk te maken van een relanceplan dat betaalbaarheid en kwaliteit op de woningmarkt moet verwezenlijken. Zet de sloop- en heropbouwpremie verder en verhoog het gebruik van de verzekering gewaarborgd wonen, luiden de adviezen van het VCB.

In augustus 2020 steeg het aantal aanvragen voor een hypothecair krediet voor de bouw van een woning met 6,5% in vergelijking met augustus 2019. In bedrag was er eveneens een stijging met 25% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verstrekte hypothecaire kredietovereenkomsten daalde wel met 29,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

(kcw / bron: VCB en Beroepsvereniging voor Krediet)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte