Het moment waarop je kapitaal aflost bij (ver)nieuwbouw

Het moment waarop je kapitaal aflost bij (ver)nieuwbouw

Om je nieuwbouw te financieren, ga je over op een hypothecair krediet. Dit sluit je op een bepaald moment af om de werken te kunnen aanvatten. Weet vooraf vanaf welk periode je de geleende som opneemt en vanaf wanneer je kapitaal begint af te lossen. Bekijk en bespreek de mogelijkheden vooraf grondig.

In geval van een financiering van een nieuwbouw of van een aankoop met verbouwingen wordt de geleende som niet in één keer uitgekeerd. De opnameperiode is de tijd dat je recht hebt om de geleende som op te nemen. De werken verlopen in stappen en bij elke afwerkte stap volgt een factuur van de aannemer.

Bij een aankoop van een nieuwbouw op plan zijn de schijven naarmate de werken vorderen opgenomen in de verkoopovereenkomst en op die basis worden de facturen ook opgemaakt.

Pas op, in de regel moeten de eigen middelen voorzien in het financieel plan voor je project ook eerst worden geïnvesteerd. De kredietverstrekker zal ook alleen kredietbedragen vrijgeven als de stedenbouwkundige vergunning in orde is.

Opnameperiode
Meestal gaat het over een opnameperiode van 12 tot 36 maanden. Opgelet als de werken te traag vorderen. Als je deze som toch nog nodig hebt na de opnameperiode, moet je een nieuw krediet nemen tegen nieuwe (rente)voorwaarden. Tijdens de opnameperiode betaal je een reserveringsvergoeding vanaf de vierde of de zevende of de dertiende maand. Deze reserveringsvergoeding bedraagt 0,10% à 0,20% per maand naargelang de periode van aanvang.

Enkel intresten
Tijdens de opnameperiode rekent de kredietverstrekker enkel interesten op de opgenomen bedragen aan en hoeft er geen kapitaal terugbetaald te worden. Voor wie nog huur of een afbetalingslast op zijn huidige woning betaalt, is dit een grote meevaller om niet financieel in de problemen te komen.  

Het uitstel kapitaal wordt bij de meeste banken automatisch toegestaan, loopt synchroon met de opnameperiode en zit dan niet vervat in de gekozen looptijd van het krediet maar verlengt deze. Kan de periode van uitstel kapitaalvrij en dus los van de opnameperiode gekozen worden, dan zit ze meestal vervat in de gekozen looptijd van het uiteindelijke krediet.

Volledige kapitaal opgenomen?
De juiste aflossingstabel met maandelijkse afbetalingen van kapitaal en interest begint maar te lopen als de totale aangegane schuld gekend is. Als je het volledige kapitaal hebt opgenomen, is het in de regel de maand nadat je de laatste schijf bij de bank opgenomen hebt.

Heb je niet het volledige kapitaal opgenomen vanwege de vertraging in de werken of omdat je het geld niet meer nodig hebt, dan is dat de maand nadat de opnameperiode is verstreken. Je verzaakt dan aan dit deel van het krediet en de kredietverstrekker zal dan een aangepaste aflossingstabel bezorgen die rekening houdt met de nieuwe schuld.

(kcw – m.m.v. Immotheker Finotheker )

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte