Kleiner wonen, ruim leven

Kleiner wonen, ruim leven

Met een gemiddelde van 93 vierkante meter wonen we almaar kleiner. Dat hoeft geen effect op het comfort in je woning te betekenen. Enkele tips om je kleine woning ruim te beleven.

Een groot huis met een grote tuin: van die droom zijn intussen al velen afgestapt. De gemiddelde te bebouwen oppervlakte verkleint. Bouwgronden zijn dan ook schaars en duur. Ook de woning zelf realiseren we kleiner, tot nu zo’n 93 vierkante meter.  De daling is onder meer te wijten aan de opmars van appartementen. Die zijn kleiner in oppervlakte, waardoor de gemiddelde bewoonbare oppervlakte ook lager uitvalt. Ook voor nieuwbouwwoningen kan het compact, maar wel comfortabel.

Eenvoudig volume

Compact bouwen betekent vandaag veel volume in een zo klein mogelijke buitenkant met weinig hoeken. Zo’n eenvoudig volume komt ook je energierekening ten goede. Een garage hoeft zeker al niet mee inpandig gemaakt te worden. Een trap behoeft geen aparte traphal, maar kan in de leefruimte. Ook een apart kantoortje is niet nodig als je dit met behulp van een scheidingswand in de leefruimte opneemt.

Compact bouwen, betekent dus niet dat we minder ruimtelijk leven. Integendeel: de hele verdieping waarin we koken, eten, televisie kijken of studeren wordt opengetrokken. Een extra ruimtegevoel creëer je met een hoog plafond, inbouwkast of schuifwand. Ook een spiegel in de woonkamer of slaapkamer verricht wonderen om een ruimte te vergroten.
Vergeet vooral ook de lichtinval niet. Gevelbrede of –hoge ramen zijn vandaag helemaal geen uitzondering meer bij een nieuwbouw. Een fijne tip om je woning ruim te beleven, is  boven wonen en beneden slapen. Boven heb je een mooi zicht naar buiten toe en ervaar je een aangename privacy. (kcw)

Terug naar nieuwsartikels
Cookie Instellingen