Kopen op plan: zo gaat het in zijn werk

Kopen op plan: zo gaat het in zijn werk

Meer woningen of appartementen komen te koop op plan. Zo koop je een woning nog voordat er één steen is gelegd. Vele bouwpromotoren en ook vastgoedmakelaars zijn experten op het vlak verkopen op plan.

Bij een aankoop op plan is het niet mogelijk dat je als kandidaat-koper fysiek in een woning een kijkje gaat nemen, tenzij er een modelwoning gerealiseerd werd. Aan de hand van geavanceerde technologie en 3D-visualisaties krijg je wel een beeld van hoe jouw toekomstige woning er zal uitzien. Jij hoeft er alleen vertrouwen in te hebben dat deze woning zo wordt gerealiseerd zoals staat vooropgesteld in het plan, dat volledig met jou doorsproken wordt. Vragen over de realisatietijd van het project, de afwerking en het budget worden vooraf grondig besproken en overlegd.

Een aanrader is om alvast te anticiperen op extra kosten. De bouwpromotor moet zich houden aan de totaalprijs die in het contract is afgesproken. Een indexatie omwille van een stijging van de kostprijs van bouwmaterialen kan, maar is ook wettelijk begrensd. Opteer je zelf voor een duurdere afwerking, dan kan je hier het best bij de ondertekening van het contract al mee rekening houden.

Eveneens in het contract opgenomen zijn een afgesproken uitvoeringstermijn en de schadevergoeding die volgt wanneer die termijn wordt overschreden. Op het aantal verletdagen omwille van bouwverlof of het weer moet dan best ook een limiet staan. Ook van belang wanneer er nog geen sprake is van een bouwvergunning voor het project: laat in het contract opnemen dat de koop teniet wordt gedaan wanneer er geen vergunning is. Koop je een appartement op plan? Vergewis je dan van jouw bijdrage in de gemeenschappelijke kosten.

Vrees over aansprakelijkheid op bouwtechnisch vlak hoeft er niet te zijn. Hiervoor kan je je beroepen op de Wet Breyne of woningbouwwet die onder meer de betalingsmodaliteiten, een vooraf vastgestelde totaalprijs en de opleveringen strikt reguleert. (kcw)

Terug naar nieuwsartikels