Nieuwbouw kopen aan 6 % btw dankzij reconversie

Nieuwbouw kopen aan 6 % btw dankzij reconversie

Een nieuwbouw kopen aan een voordeliger budget dankzij een gunstige 6% btw? Dat kan in een reconversieproject, waarbij een projectontwikkelaar een site nieuw woonleven inblaast.

Duurzame woonsites als Nieuw-Zuid in Antwerpen, de Slachthuiskaai in Hasselt en de Nieuwe Dokken in Gent zijn voorbeelden van waardevolle reconversieprojecten. Wanneer je in een woning op een reconversieproject investeert, koop je een nieuwbouw aan 6 % btw. Ter vergelijking: wanneer je zelf bouwt (zonder sloop) of  een nieuwbouw koopt, betaal je 21 % btw.


Sinds begin dit jaar komen zowel projecten van particuliere bouwheren als van bouwpromotoren in aanmerking voor slopen en heropbouwen aan 6 % btw. Hier zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan gekoppeld. Zo moet het gaan om een woning van maximum 200 m2 die gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper is.
Het verlaagde btw-tarief bij sloop en heropbouw vanaf 2021 geldt nog tot en met 31 december 2022. Het is niet mogelijk om deze gunstige btw-maatregel – die sinds begin dit jaar van toepassing is voor heel België – te cumuleren met de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie die ook tot eind 2022 loopt.

Nieuw en duurzaam

Rekening houdend met de dure, schaarse bouwgronden is een blik werpen op een reconversieproject dus zeker de moeite. Steden moedigen de aanpak van de leegstand en verkommerde sites aan. Projectontwikkelaars kunnen dergelijk groot project aan en hebben de kans om via sloop en heropbouw op hetzelfde perceel nieuwe, duurzame wooneenheden te realiseren. Hier kunnen ook kopers mee van profiteren. Ze krijgen zo de kans om te investeren in een nieuwe woonsite, vaak gelegen in een mooie stadsomgeving, en dat aan een voordeliger tarief. (kcw – met dank aan Upsi-Bvs)

Terug naar nieuwsartikels
Cookie Instellingen