Nieuwbouw sterk in trek

Nieuwbouw sterk in trek

Is kiezen voor een nieuwbouw ook vandaag nog interessant en welke evoluties vallen er op te merken? Wij legden ons oor te luisteren bij Marc Dillen, directeur-generaal bij de Vlaamse Confederatie Bouw.

De vastgoedprijzen blijven onverminderd stijgen. De prijzen van woonhuizen liggen in Vlaanderen gemiddeld meer dan 6% hoger dan in 2020.  Opvallend is bovendien het aanzienlijk aantal transacties in gronden. Er werden maar liefst 30% meer gronden verkocht dan vorig jaar. De stap naar een energie-efficiënte nieuwbouw wordt dus sneller gezet.

Het idee dat we nieuwe bouwgronden blijven aansnijden, is verkeerd. Uit recente gegevens van de Vlaamse overheid blijkt dat 78% van de nieuwe woningen gelegen is in bestaand ruimtebeslag. Ook vervangende nieuwbouw – sloop en heropbouw – draagt bij tot die gunstige trend. Verder werken de almaar stijgende vastgoedprijzen de nieuwbouw in de hand.

“De vastgoedprijzen overschaduwen vandaag vlotjes de stijgende consumptieprijzen en de bouwkosten (ABEX). Sinds 2010 steeg de prijs van een huis met bijna 45%. De bouwkosten stegen met 30% en de consumptieprijzen stegen met 20%. Het afgelopen jaar stonden bouwmaterialenprijzen sterk onder druk van de wereldwijde grondstoffenschaarste en zagen we een sterke toename in de prijs van veel bouwmaterialen. De sterke stijging van de woningenprijzen is dan weer vooral te wijten aan de toegenomen vraag en een beperkte voorraad aan bouwgronden en kwalitatieve woningen”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal bij Vlaamse Confederatie Bouw.

Compact maar ook met groen

Juist door de hogere prijzen voor bouwgronden en bestaande huizen zijn volgens de directeur-generaal nieuwbouw en grondige renovatie financieel moeilijker dan ooit, ondanks de nog steeds gunstige kredietomstandigheden. “Toch staat het de bouwheer niet in de weg om op vlak van energiezuinigheid nog beter te scoren dan de norm.  Naast klimaatvriendelijk zijn we sterker waterbewust en schenken we meer aandacht aan waterrecuperatie.”

En niet te vergeten zijn er de eigen wensen om ruimte te hebben. “We bouwen compact, maar willen genieten van groen en een tuin. Jonge gezinnen verkiezen een woning in de stadsperiferie, net die omgeving waar de prijzen het hoogst liggen. En ook daar is een nieuwbouw dus mogelijk interessanter”, aldus Marc Dillen.

Toekomstbestendige woning

Twijfel je tussen renoveren en bouwen? Dan is het een aanrader om alle mogelijke renovatiekosten van een bestaande woning op een rij te zetten. “De kans is vrij reëel dat sloop en heropbouwen een goedkopere optie is. De afbraakkosten voor een woning blijken te variëren tussen de 10.000 en de 40.000 euro. Die kost is afhankelijk van de omstandigheden. Zet hiernaast wel ook de sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro of de verminderde btw-regelgeving van 6 procent, als je hier aanspraak op kan maken. Met een nieuwbouw beschik je meteen over een energiezuinige, toekomstbestendige en vooral comfortabele woning.” (kcw – cijfers vastgoed: Fednot)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte