Klaar voor de toekomst met een nieuwbouw

Het grootste argument om te kiezen voor een nieuwbouwwoning is absoluut de garantie voor de toekomst. In een nieuwbouwwoning woon je meteen energie-efficiënt en geniet je van een lage woonkost én van gemoedsrust.

Het grootste argument om te kiezen voor een nieuwbouwwoning is absoluut de garantie voor de toekomst. In een nieuwbouwwoning woon je meteen energie-efficiënt en geniet je van een lage woonkost én van gemoedsrust.

Wie nu een oudere woning koopt omdat die goedkoper is dan een nieuwbouw, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Door de renovatieverplichting moet die binnen een bepaalde termijn na aankoop al een energielabel D of beter halen. Dat doet het totale kostenplaatje oplopen.

Geen extra investeringen

Wie kiest voor een duurzame en energiezuinige nieuwbouw daarentegen kiest voor zekerheid. Uiteraard betaal je iets meer voor een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met zonnepanelen en een (geothermische) warmtepomp. Maar dan kan je er ook zeker van zijn dat je geen extra investeringen zal moeten doen door een strengere regelgeving in de toekomst. Met een energiezuinig huis ben je beter gewapend tegen de stijgende energieprijzen. Vanaf de eerste dag in je nieuwe woning heb je de zekerheid over een lagere energiefactuur.

Meerwaarde lange termijn

Mooi meegenomen is dat je met een kwalitatieve woning op de juiste locatie een meerwaarde op lange termijn creëert. Mensen zullen altijd graag op een plek wonen die enerzijds rust biedt, maar anderzijds ook alle faciliteiten in de omgeving heeft die wonen en leven makkelijker maken.

Kies je voor nieuwbouw als investeringsvastgoed, dan investeer je minder inflatiegevoelig omdat de huurprijs mee stijgt.

Sleutelklaar bouwen

Kies je voor een sleutel-op-de-woning, dan hoef je je van het hele bouwproces maar weinig aan te trekken. Bij een sleutelklare oplossing heb je één aanspreekpunt gedurende het volledige bouwproces. Je hoeft zelf niet op zoek naar aannemers waarvan je offertes moet vergelijken en die je tijdens de bouw moet opvolgen.

Je weet vooraf ook exact wat je sleutel-op-de-deur woning gaat kosten. Gaandeweg kom je dus niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook al jagen exploderende energietarieven, stijgende materiaal- en transportprijzen de bouwkost de lucht in. De vastgeklikte prijs wijzigt niet meer, ook al stijgen de materiaalprijzen nog verder tijdens de realisatie van je woning. Grote prijsdalingen worden ook enigszins niet meer verwacht. Van een verdere uitgebreide bescherming ben je verzekerd door de Wet Breyne.

Je hoeft uiteraard geen vrees te hebben dat je helemaal niets meer te kiezen hebt. Zo kan je doorheen het bouwproces onder andere een keuken, badkamer en tegels uitkiezen.

Waarom je zeker niet moet wachten om aan je nieuwbouwdroom te beginnen? Na enkele rentestijgingen zit de rente nu opnieuw in een licht dalende tendens. Historisch gezien zijn de huidige rentes nog steeds laag te noemen en ook de verwachtingen voor de toekomst zijn gunstig. Ga op zoek naar de juiste bouwpartner(s).

 

(kcw, m.m.v. Danneels)