Profiteer van premies voor je energiezuinige nieuwbouw

Ben je van plan om een nieuwe woning te bouwen? Een ‘nieuwbouwpremie’ bestaat niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden.

 

Als je een nieuwe woning wilt bouwen, dan moet die woning zo energiezuinig zijn dat ze voldoet aan de wettelijke energienorm (het E-peil). Je kan vermindering krijgen op de onroerende voorheffing. Voor bouwaanvragen tot en met 31 december 2021 gaat het om 50 % korting bij een E-peil van maximaal E30, gedurende vijf jaar. Bij een E-peil van maximum E20 gaat het om een volledige korting gedurende vijf jaar. Onder bepaalde voorwaarden kan je ook nog een premie van netbeheerder Fluvius krijgen.

Energetische investeringen

Eveneens worden energetische investeringen beloond. De premie voor een warmtepomp is afhankelijk van het type. Voor een lucht-luchtwarmtepomp gaat het om een premie van 300 euro (of maximaal 40 procent van de factuur) of 4.000 euro bij een geothermische warmtepomp.
Sinds 2021 is er een verhoogde premie voor huishoudelijke eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief

Voor de zonneboiler bedraagt de premie 550 euro per vierkante meter, met een maximum van 2.750 euro en 40 procent van het factuurbedrag. De voorwaarde voor beide is dat de warmtepomp of zonneboiler door een aannemer moet geplaatst worden.
Vraag na bij de gemeente of provincie of zij een premie geven. Ook netbeheerder Fluvius geeft in bepaalde gevallen een premie voor het plaatsen van een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler.

Sloop en heropbouw

Tot slot: ook voor de sloop en heropbouw van een woning kan je nog een aanvraag indienen voor een premie. De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie kan uitsluitend aangevraagd worden door wie niet in aanmerking komt voor de 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw. (kcw – bron: Vlaanderen.be)

Terug naar nieuwsartikels