Home > Projecten > Kijkwoning De Pinte

Kijkwoning De Pinte

Den Beer 3
9840 De Pinte

}

Bezoekuren:
20 oktober: 13u30 - 17u

-

Kijkwoning De Pinte Kijkwoning De Pinte Kijkwoning De Pinte Kijkwoning De Pinte Kijkwoning De Pinte Kijkwoning De Pinte Kijkwoning De Pinte Kijkwoning De Pinte 
Met deze kijkwoning in De Pinte bewijst Dewaele Woningbouw dat architectuur, duurzaamheid, comfort en energiezuinigheid perfect hand in hand kunnen gaan. Het betreft hier een compleet energieneutrale woning met E-peil 0. Een opmerkelijk resultaat te danken aan doorgedreven technieken en ingrepen op vlak van isolatie, luchtdichtheid en het opwekken van zonne-energie.

Hiermee klopt deze woning vandaag reeds het E-peil van 30 dat pas in 2021 van kracht wordt.

Ontwerp
Het gaat om een ruime woning van 10 x 17 m. De benedenverdieping vormt één grote leefruimte met keuken, eethoek, zithoek en bureau. Dat laatste kan afgesloten worden met een donkergrijze glazen schuifwand. De houten trap in de inkomhal leidt naar de badkamer en de slaapkamers.

Prestaties
Dewaele Woningbouw zette hier een resultaat neer dat qua E-peil 30 punten beter scoort dan de toekomstige norm voor 2021. Een perfecte isolatie en luchtdichtheid, gekoppeld aan een maximale eigen energieopwekking hebben hier geleid tot een ongelooflijk lage energiefactuur.

Isolatieschil
De kijkwoning maakt gebruik van een uiterst performante isolatieschil en een wandconcept waarbij 12 cm minerale wol aangevuld wordt met een spouwisolatie. Dit staat garant voor een maximale isolatiewaarde bij minimale wanddikte. Overal werd driedubbele beglazing geplaatst.

Besparingen
Er werden heel wat besparende technieken in deze kijkwoning geïntegreerd:  vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Alvast een verantwoorde investering die haar geld meer dan waard is en al rendeert vanaf dag één.

Buitenafwerking
Voor de gevel paste Dewaele Woningbouw twee natuurlijke materialen toe: een platte gelijmde steen en een verticaal lattenwerk met thermisch behandeld, dus stabieler hout. Deze afwerking oogt als een licht en sierlijk lattenwerk, terwijl het in werkelijkheid om grote panelen gaat. De ramen werden uitgevoerd in een strak ogend zwart aluminium.

Binnenafwerking
In de keuken en de inkomhal werden strakke tegels afgewisseld met halfmassief parket. In de andere ruimtes beneden werd enkel met het halfmassief parket gewerkt. Dit bestaat uit een massieve houten toplaag en een meerlagige basis die voor meer stabiliteit zorgt dan bij klassiek massief parket. Voor de slaapkamervloeren viel de keuze op een onderhoudsvriendelijk laminaat.

Groendak
Een groendak met substraatlaag vol mossen en sedumplantjes buffert reeds een deel van het regenwater, wat vooral zijn nut heeft bij hevige regenval. Een groendak kan ook perfect achteraf aangelegd worden, als de dakstructuur stevig genoeg is.

Tuin
De tuin werd bewust sober en rustig gehouden met veel groen en enkele bomen. Het terras bestaat uit volkeramische tegels terwijl aan de voor- en de zijgevels betondallen werden gebruikt. Leuk detail: de betondallen werden voorzien van een brede kiezelvoeg, die perfect aansluit bij de kiezel op de oprit, in waterdoorlatende opbouw.

Klik hier voor meer info