Home > Projecten > Kijkwoning Werchter

Kijkwoning Werchter

Nieuwebaan 45
3118 Werchter

}

Bezoekuren:
20 oktober: 13u30 - 17u

-

Kijkwoning Werchter Kijkwoning Werchter Kijkwoning Werchter Kijkwoning Werchter Kijkwoning Werchter Kijkwoning Werchter Kijkwoning Werchter Kijkwoning Werchter 
Goed nieuws voor wie houdt van energiezuinigheid én van mooie architectuur. Met deze kijkwoning in Werchter bewijst Dewaele Woningbouw dat dit een haalbare combinatie is. Met een E-peil van 10 loopt de woning ver vooruit op de opgelegde norm van 30 die in 2021 in voege treedt. De woning oogt strak en toch speels door de intelligente aaneenschakeling van een aantal rechthoekige vormen.

Ontwerp
Het concept oogt simpel maar zit ingenieus in elkaar. Ecologie in een sexy kleedje, zeg maar.
Alle aandacht ging hier naar milieu en energie-efficiëntie. Onder andere door de uitgekiende oriëntatie en de gesloten zuidgevel die oververhitting voorkomt. De ramen kijken op het westen uit voor meer daglicht. Ondanks de compacte bouwwijze domineert hier het ruimtegevoel.

Prestaties
Bij de buitenschil van deze kijkwoning werd veel aandacht besteed aan isolatie en luchtdichtheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze woning uitblinkt in wooncomfort en energiezuinigheid. Het resultaat mag er zijn: een E-peil van 10, veel lager dan de komende maximumwaarde van 30.

Isolatieschil
De spouwmuren werden geïsoleerd met 12 cm minerale wol en hardschuimplaten in een dubbele laag. Bij de isolatie van het dak werden 12 cm minerale wol en 20 cm polyurethaan toegepast.
Alle ramen zijn voorzien van een driedubbele beglazing.

Besparingen
Een warmtepomp op zonnepanelen zorgt voor warm water en voor de vloerverwarming. Een energiezuinig ventilatiesysteem D met warmterecuperatie houdt het binnenklimaat aangenaam en gezond. Ook technieken zoals led-verlichting en zonnewering perken het energieverbruik in.

Buitenafwerking
Beneden werd de gevel van de kijkwoning afgewerkt met een voegloze gevelsteen. Op het overkragende gedeelte zien we een lattenwerk in cederhout. Het terras dat aan de woonkamer paalt, werd aangelegd met de duurzame houtshoort ipé.

Binnenafwerking
Een Italiaanse keramische tegel siert de woonkamervloer. Deze zorgt voor een luxueuze uitstraling en is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. In de gang en de slaapkamers boven ligt parket. De geïntegreerde zonnewering in de ramen vermijdt oververhitting in de zomer.

Dak
Een EPDM rubbermembraan zorgt voor een perfecte waterdichting én een bescherming tegen uv-stralen, ozon en grote temperatuurschommelingen. Een EPDM rubbermembraan blijft tevens soepel waardoor er geen scheuren of barsten kunnen ontstaan. Het vormt tevens de ideale ondergrond voor een groendak. De regenafvoeren werden afgewerkt met een zinken beplating.

Tuin
De eenvoudige tuin sluit mooi aan bij de strakke volumes van de kijkwoning. Aan de straatkant iwerd de tuin opengehouden om de woning niet aan het zicht te onttrekken. Dolomiet op stabilisatiematten vermijdt bandensporen in het grind. Hoge bomen links en rechts verzekeren de privacy. Over heel de breedte van het terras strekt zich een waterpartij uit met een fontein in inox.

Klik hier voor meer info