Tips bij aankoop van een nieuwbouwappartement

Tips bij aankoop van een nieuwbouwappartement

Op zoek naar een nieuw appartement? Dan heb je geluk. Er is namelijk een mooie keuze in een aantrekkelijk aanbod te maken. We overlopen enkele aandachtspunten wanneer je jouw zinnen op een nieuwbouwappartement zet.

Wanneer je het appartementenaanbod bekijkt, kan je vergelijken op verschillende vlakken. Om een keuze te kunnen maken, breng je vooraf best je eigen woonwensen in kaart. Wil je in de stad of in een rustigere gemeente wonen, of aan het water? Wil je kunnen genieten van een terras en/of uitzicht, en wil je het gemakkelijker door op het gelijkvloers te wonen of mag het toch hoger gelegen zijn?

Vooraf weet je ook perfect of je een casco of afgewerkte woning koopt. Veelal worden nieuwbouwappartementen instapklaar opgeleverd. Dat betekent niet dat je geen keuze hebt in afwerkingsmaterialen.

Het financiële plaatje
Het grootste voordeel van een nieuwbouwappartement is dat alles gloednieuw is: van de constructie tot de vloer en keuken. Je zal de eerstkomende jaren geen kosten hebben: zowel niet in je eigen appartement als aan het omhulsel van het gebouw zelf.

Het fiscale – mogelijk eerder nadelige – plaatje omvat 21 procent btw op de constructie, en 10% registratie op het grondaandeel.

Wanneer je je ogen richt op een reconversieproject – waarbij oude sites worden getransformeerd tot duurzame woonsites – kan je meegenieten van de interessante 6% btw-maatregel.

Wanneer je een nieuwbouwappartement koopt, moet je er wel mee rekening houden dat dit veelal op plan gebeurt. Het wordt te koop aangeboden nog voordat het gebouwd is. Uiteraard krijg je virtueel een goed beeld van de woning, of je kan een kijkje nemen in een modelappartement.

Wettelijke bescherming

Je hoeft overigens geen vrees te hebben voor zo’n type aankoop. Om jou als koper te beschermen, koop je een woning op plan onder de woningbouwwet of de zogenaamde Wet Breyne. De bouwpromotor is namelijk verplicht om een bankgarantie te stellen van 100% zodat bij eventueel faillissement van de promotor jouw appartement alsnog wordt afgewerkt.

Ook zijn sinds de ‘wet Peeters’ alle aannemers, architecten, … verplicht om een verzekering tienjarige aansprakelijkheid af te sluiten zodat je als koper beschermd bent bij bouwschade te wijten aan bijvoorbeeld een constructiefout. Wees je ook bewust van de opleveringen en zo ook van de beschikbaarheid van het appartement. Zo weet je wanneer je kan verhuizen.

(kcw)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte