Tool berekent: is uw bouw haalbaar?

Tool berekent: is uw bouw haalbaar?

Hoeveel kost het om te bouwen? En kan ik dat betalen? Het zijn de twee meest gestelde vragen van iemand die droomt van een eigen huis. De Vlaamse Confederatie Bouw biedt met Livios een tool die het antwoord biedt.

Het is niet makkelijk om een idee te krijgen van de totaalkost van een nieuwbouw. Dat maakt het complex om in te schatten of bouwen betaalbaar is. Want hoe bereken je of een lening haalbaar is als je niet eens weet hoeveel je moet lenen? De nieuwe tool biedt houvast aan iedereen met bouwplannen. Hij geeft kandidaat-bouwers een eerste idee van de kostprijs van hun project én hoe hun toekomstige lening eruitziet. De kostprijs schatten we in op basis van het aantal te bouwen vierkante meters en het woningtype. De leninglast berekenen we aan de hand van het gezinsinkomen en de eigen inbreng. Dat zijn dan ook de enige gegevens die je nodig hebt. De tool doet de rest. Op enkele minuutjes heb je een idee over hoe haalbaar bouwen is.

De één-derde-regel

Om in te schatten of een lening niet te zwaar doorweegt op je maandelijks budget, is de 33 procent-regel een handige vuistregel. Die gaat ervan uit dat je leninglast niet hoger mag zijn dan 33 % van je gezinsinkomen. Kom je hoger uit? Ga samen met je bank na of de maandelijkse afbetalingen haalbaar zijn. Je kan de leninglast laten dalen door de looptijd van je lening aan te passen. Of je bouwplannen bij te stellen. Ook van belang is de quotiteit, de verhouding tussen het bedrag dat je wil lenen en de totaalprijs van je nieuwbouw. Als je alles moet lenen om je project te financieren is de quotiteit 100 procent. Hoe meer eigen inbreng, hoe lager dat percentage. Een quotiteit van maximum 80 procent is ideaal. Zo maak je het meeste kans om een gunstige rentevoet te onderhandelen. Een hogere quotiteit hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn.

Doe de berekening via www.vcb.be/kostprijs-nieuwbouw

(kcw)

Terug naar nieuwsartikels
Cookie Instellingen