Waarom kopen op plan interessant is

Waarom kopen op plan interessant is

Wanneer een projectontwikkelaar of makelaar een woning op plan aanbiedt, dan koop je deze woning nog voor de woning gebouwd is of zelfs voordat er een bouwvergunning voor afgeleverd is. Een omgekeerde werkwijze, maar wel eentje die het vertrouwen verdient.   

Het is niet omdat je de woning niet van boven tot onder live kunt aanschouwen dat een aankoop van een nog niet-gerealiseerde woning onbegonnen werk is. Aan de hand van 3D-visualisaties krijg je een beeld van hoe jouw toekomstige woning er zal uitzien. Het voordeel is ook meteen dat je de afwerking van de woning naar eigen smaak kan kiezen. Het wordt tenslotte jouw project.

Jij hoeft er alleen vertrouwen in te hebben dat deze woning zo wordt gebouwd zoals het plan vooropstelt. Vragen over de realisatietijd van het project, de afwerking en het budget worden vooraf grondig besproken en overlegd. Verschillende makelaars zijn intussen expert op het vlak van verkoop op plan.

Vrees over aansprakelijkheid op bouwtechnisch vlak hoeft er niet te zijn. Je kan rekenen op de woningbouwwet. Deze zogenaamde Wet Breyne houdt onder meer in dat je als koper van zo’n woning op plan een voorschot van maximaal 5 procent op de totaalprijs betaalt. Er gelden strikte betalingsmodaliteiten en een vooraf vastgestelde totaalprijs.

De oplevering gebeurt verplicht in twee fasen: een voorlopige en een definitieve, waar minimum één jaar tussen moet liggen. De verkoper is aansprakelijk voor verborgen gebreken en hij garandeert een tienjarige aansprakelijkheid. Laat in het contract opnemen dat de koop teniet wordt gedaan wanneer er geen aflevering van de vergunning gebeurt.

(kcw)

Terug naar nieuwsartikels