Wanneer is een overbruggingskrediet nuttig?

Wanneer is een overbruggingskrediet nuttig?

Stel: je wil een nieuwe woning bouwen. Hoe kan je die nieuwbouw financieren als je huidige woonst nog niet verkocht is?

Tijdelijk cashtekort oplossen

Indien je eerst een nieuwe woning wil kopen – en je dus snel geld nodig hebt – zal dit druk leggen op de verkoop van je oude woning. Om een eventueel tijdelijk cashtekort op te lossen, kan je bij je bank nagaan of je een overbruggingskrediet kan bekomen. Bij het toekennen van een overbruggingskrediet schiet de bank je gedurende een beperkte periode de middelen voor om je nieuwe woning aan te kopen of te bouwen in afwachting van de verkoop van je oude woning. Met de opbrengst van die verkoop betaal je dan het overbruggingskrediet terug.

Risico’s

Let wel op: dit is niet zonder risico. Want wat als je oude woning niet op tijd verkocht geraakt en je het volledige krediet niet kan terugbetalen op het einde van de afgesproken termijn? De bank zal je overbruggingskrediet dan mogelijk omzetten naar een hypotheek met het betalen van kapitaal en intrest tot gevolg. Op die manier wordt de afbetalingslast wel heel groot.

Eerst oude woning verkopen

Een veilige optie kan zijn om eerst je oude woning te verkopen en dan pas voor een nieuwe woning te gaan. Eventueel kan je in de onderhandse verkoopovereenkomst een bezettingsregeling uitwerken, waarbij je als verkoper het recht hebt om in de woning te blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de authentieke akte. Iets om goed over na te denken dus.

www.cibweb.be

Terug naar nieuwsartikels
Cookie Instellingen